Uutiset

Yhdysvaltain senaatin kohtalo voi ratketa vasta tammikuussa

Georgiassa joudutaan pitämään uusintavaalit osavaltion molemmista senaattorinpaikoista. Jos demokraatit voittaisivat molemmat paikat, tämä johtaisi senaatissa 50–50-tilanteeseen, jossa puheenjohtajan ääni ratkaisisi.
Pastori Raphael Warnock, demokraattien senaattoriehdokas Georgiassa, joutuu menemään tammikuussa uusintakierrokselle paikasta Yhdysvaltain senaattiin. Kuva: epa08797455
Pastori Raphael Warnock, demokraattien senaattoriehdokas Georgiassa, joutuu menemään tammikuussa uusintakierrokselle paikasta Yhdysvaltain senaattiin. Kuva: epa08797455

Yhdysvaltain senaatin voimasuhteet saattavat ratketa vasta tammikuussa, sillä Georgiassa joudutaan pitämään tuolloin uusintavaalit osavaltion molemmista senaattorinpaikoista.

BBC:n mukaan kukaan ehdokkaista ei ole saanut tähän mennessä puolta annetuista äänistä, mikä on osavaltion vaalilain vaatimus.

Uusintavaalit järjestettäisiin 5. tammikuuta, kaksi päivää sen jälkeen kun Yhdysvaltain uuden senaatin pitää kokoontua ensi kerran.

Republikaaneilla on tällä hetkellä 53–47-enemmistö senaatissa. He näyttävät säilyttävän enemmistön menettäen ilmeisesti yhden paikan.

Kamala Harris senaatin puheenjohtajaksi?

Demokraatit olivat toivoneet voittavansa neljä paikkaa saadakseen enemmistön senaatissa, mutta moni republikaanisenaattori onnistui pitämään paikkansa.

Mikäli demokraatit voittaisivat molemmat Georgian paikat, tämä johtaisi senaatissa tilanteeseen 50–50.

Tällaisessa tilanteessa ratkaiseva ääni olisi senaatin puheenjohtajalla, joka on varapresidentti. Jos presidentiksi ja varapresidentiksi tulisivat valituksi Joe Biden ja Kamala Harris, demokraatit voittaisivat tiukat äänestykset senaatissa.

Georgiassa senaattia koskevassa vaalissa istuva senaattori, republikaani David Perdue ei aivan yllä 50 prosenttiin äänistä kun 98 prosenttia äänistä on laskettu. Hänen haastajiaan ovat demokraatti Jon Ossoff ja libertaaripuolueen Shane Hazel.

Toisesta paikasta käytävässä kamppailussa demokraatti Raphael Warnock on saanut vajaat 33 prosenttia äänistä. Hän saa toisella kierroksella vastaansa republikaanisenaattori Kelly Loefflerin, joka sai äänistä 26 prosenttia.

Nyt käydyissä vaaleissa auki oli satapaikkaisen senaatin 35 paikkaa. Niistä 23 oli republikaaneilla ja 12 demokraateilla.

Demokraatit voittivat vain kaksi uutta paikkaa, Coloradosta ja Arizonasta. Jälkimmäisessä senaattoriksi nousee entinen astronautti Mark Kelly, josta tulee nyt neljäs kongressiin valittu astronautti.

Demokraattien enemmistö edustajainhuoneessa kutistuu

Edustajainhuoneessa demokraatit säilyttävät enemmistönsä. Tämä kuitenkin kutistuu noin kuudella paikalla, mikä on johtanut puolueen sisällä itsesyytöksiin.

Puolue kun oli odottanut kasvattavansa enemmistöään näissä vaaleissa.

Demokraattien keskitien kulkijat syyttivät odotettua huonommasta tuloksesta liberaaleja kollegoja, jotka olivat ajaneet poliisilaitosten rahoituksen vähentämistä ja ”sosialistista” politiikkaa.

Reutersin lähteen mukaan demokraattiedustaja Abigail Spanberger syytti kollegoitaan siitä, että nämä olivat vaatineet poliisin rahoituksen leikkaamista sen jälkeen kun mustaihoisia oli kuollut poliisin käsissä.

Saman lähteen mukaan useat demokraatit olivat ilmaisseet kiukkunsa sosialismia lähenteleviä liberaaleja kollegoita kohtaan.

Edustajainhuoneen jäsen Alexandria Ocasio-Cortez, joka edustaa liberaalia New Yorkin kaupungin aluetta, on liittoutunut Amerikan demokraattiset sosialistit -puolueen kanssa.

Ocasio-Cortez tviittasi huhtikuussa Yhdysvaltain talouden ollessa jyrkässä alamäessä koronan vuoksi, että ”myöhäisajan kapitalismi ottaa selfien”. Mukana oli verkkokuva uutisesta, jonka mukaan yli 16 miljoonaa amerikkalaista oli menettänyt työpaikkansa kolmen viikon aikana.

Koko vaalivuoden ajan republikaanit ovat syyttäneet demokraatteja siitä, että nämä olisivat ajaneet äärivasemmistolaista politiikkaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen, terveydenhuollon ja maahanmuuton suhteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic