Uutiset

Yhdysvaltain tukemat armeijat sotivat nyt keskenään Irakissa

Tätä saattoi jo odottaa. Kolme viikkoa sitten Irakin kurdialue järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä, ja 93 prosenttia vastanneista halusi kurdialueen itsenäistyvän.

Tiistaina kerrottiin Irakin armeijan vallanneen yllättävän helposti kurdien peshmerga-taistelijoiden kolme vuotta hallussaan pitämän Kirkukin öljykaupungin.

Vastakkain ovat kaksi Yhdysvaltain tukemaa armeijaa, jotka ryhtyivät heti sotimaan keskenään kun niiden yhteinen vihollinen, Islamilainen valtio (Isis) -terroristijärjestö alkoi näyttää Irakissa lyödyltä.

Aivan uusi rintama

Bagdadin ja kurdien taistelu on avannut aivan uuden rintaman 14 vuotta vanhassa Irakin sisällissodassa. Sota saattaa vetää mukaan myös ympärysvallat Turkin ja Iranin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ymmärrettävästi huolestunut tilanteesta. Hän ei halunnut tukea kumpaakaan osapuolta, mutta ilmaisi pettymyksensä konfliktin johdosta.

-Emme pidä siitä että he ottavat yhteen. Emme ole kummankaan puolella, hän kertoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Trump kertoi Yhdysvalloilla olevan hyvät suhteet sekä kurdien että Bagdadin kanssa.

Kurdien peshmerga-joukot valtasivat kurdialueen eteläpuolella olevan Kirkukin öljykaupungin kolme vuotta sitten estääkseen sen joutumisen Isisin haltuun. Irakin armeijan joukkojen moraali oli sitä ennen romahtanut Isisin tehokkaan hyökkäyksen edessä.

Kirkuk sijaitsee etnisellä rajalinjalla, etelään päin on arabien aluetta, pohjoiseen kurdien. Alueella asuu myös turkmeeneja. Kirkukin ympäristössä on Irakin rikkaimmat öljykentät.

Bagdad hermostui kurdien kansanäänestyksen yhteydessä siitä, että kansanäänestys ulotettiin Kirkukiin saakka, aivan kuin kurdit olisivat katsoneet sen kuuluvan heille.

Irakin perustuslakituomioistuin totesi kansanäänestyksen laittomaksi samoin kuin pääministeri Haider al Abadi.

Abadi katsoi kansanäänestyksen rikkovan Irakin yhtenäisyyden, ja hän päätti panna armeijan liikkeelle. Taustalla olivat CNN:n mukaan myös Etelä-Irakin iranilaismieliset shiiajohtajat, jotka halusivat Kirkukin palauttamista Irakin hallintaan.

Abadi sanoi maanantaina BBC:n mukaan, että Kirkukin operaatio oli tarpeellinen ”valtion yhtenäisyyden suojelemiseksi, koska se oli vaarassa kansanäänestyksen takia”.

Myös Turkki ja Iran vastustivat kansanäänestystä.

Kurdit syyttelevät toisiaan

Kirkuk joutui Irakin joukkojen hallintaan vain vajaassa päivässä. Tämä on omituista, vaikka Irakin puolelta asialla olivatkin eliittijoukot, Yhdysvaltain kouluttama terrorismin vastainen yksikkö. Kurdien peshmerga-joukot nimittäin tunnetaan tappavasta tehokkuudestaan Isisin vastaisessa sodassa.

Tämä on saanut kurdit syyttelemään toisiaan ”petoksesta”. Eräiden tietojen mukaan Kurdistanin isänmaallisen unionin (PUK) taistelijat kieltäytyivät sotimasta ja vetäytyivät pois rintamalta.

Peshmerga-joukkojen komentajat, jotka kuuluvat Kurdistanin presidentin Massoud Barzanin Kurdistanin demokraattiseen puolueeseen (KDP), syyttivät PUK:ta ”salaliitosta Kurdistanin kansaa vastaan”.

PUK on kiistänyt syytökset. KDP kannatti voimakkaasti itsenäistymisäänestystä, PUK:ssa asiasta oltiin erimielisiä.

Tuhannet kurdisiviilit pakenivat miljoonan asukkaan Kirkukista peläten kostoa.

Kurdit pitävät Kirkukia kotimaansa sydämenä. Heidän mukaansa kaupungin puhdisti kurdeista Irakin edesmennyt diktaattori Saddam Hussein varmistaakseen öljyntuotannon hallinnan arabeille.

Iran hyötyy konfliktista

Kuka sitten hyötyy Irakin ja kurdien välisestä konfliktista? Yhdysvaltain entisen Irakin-suurlähettilään James Jeffreyn mukaan siitä hyötyy Iran, joka on tukenut voimakkaasti Irakin shiiamiliisiä.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen on varmistettava, että peshmergan jälkeen Kirkukia eivät valtaa shiiamiliisit.

-Yhdysvaltojen on tehtävä tämä hyvin selväksi: Me emme aio puolustaa Kirkukia… mutta jos iranilaiset miliisit liikkuvat eteenpäin, niin silloin me autamme peshmergaa, jos se on tarpeen, Jeffreys sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Moni taho varsinkin lännessä on huolissaan Irakin tilanteesta: nykyinen konflikti on vain omiaan nostamaan Iranin vaikutusvaltaa siellä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic