Uutiset

Yhdysvaltain urheilun supertähdet polvistuvat rotujen tasa-arvon puolesta

Stephen Curry ja LeBron James ovat maailman kovimman koripalloliigan, NBA:n supertähtiä. He pelaavat parhaillaan NBA:n finaalisarjan ratkaisuotteluja vastakkaisilla puolilla.

Curry edustaa viime vuoden voittajaa Golden State Warriorsia ja James haastaja Cleveland Cavaliersia.

Yhdessä asiassa miehet ovat samalla puolella. He eivät halua johdattaa joukkuettaan mestarina Valkoisen talon vieraaksi. Presidentti Donald Trumpin retoriikka ja kansaa jakava politiikka eivät heitä miellytä.

Vuosi sitten Stephen Curryn raju kritiikki Trumpia kohtaan johti siihen, että Trump perui mestari Golden State Warriorsin vierailun Valkoisessa talossa. Amerikkalainen perinne on ollut, että tärkeimpien urheilusarjojen mestarit piipahtavat näytillä Valkoisessa talossa.

NBA-mestarin vierailu ei luultavasti toteudu tänäkään vuonna.

LeBron James myötäili pelikentän vastustajaansa kirjoittamalla Twitteriin viestin Trumpille, jossa hän sanoi, että ”vierailu Valkoisessa talossa oli ennen suuri kunnia, kunnes sinä ilmestyit sinne”.

Ei uusi ilmiö

Ilmiö ei ole uusi. Mustat huippu-urheilijat ovat kymmenien vuosien osoittaneet poliittiset mielipiteensä. Protestoinnin kohteena on ollut valkoisten poliisien väkivalta tai sitten yleisemmin rotujen välinen epätasa-arvo.

Tuorein protestiaalto alkoi kaksi vuotta sitten, kun amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigaan kuuluvan San Francisco 49ers:n pelinrakentaja Colin Kaepernick asettautui polviasentoon Yhdysvaltain kansallislaulun ajaksi.

Perinteisiin kuuluisi, että pelaajat seisovat kansallislaulun aikana oikea käsi sydämelle painettuna.

Kaepernickin esimerkki levisi nopeasti. Monet polvistuivat kansallislaulun ajaksi, toiseksi nostivat nyrkkiin puristetun käden kohti taivasta.

Kapinoinnin seuraus oli, että tämän vuoden NFL:n loppuottelun eli Super Bowlin voittajaa Philadelphia Eaglesia ei nähty Valkoisessa talossa.

Trump perui kutsun, kun selvisi, että vain pieni osa Philadelphia Eaglesin joukkueesta oli halukas tulemaan yhteiskuvaan presidentin kanssa. Trump halusi välttää nöyryytyksen.

Super Bowl on Yhdysvaltain katsotuin yksittäinen urheilutapahtuma. NFL:ssa liikkuu enemmän rahaa kuin missään muussa ammattilaisliigassa. 70 prosenttia NFL-joukkueiden pelaajista on mustia.

Sääntöjä muutettiin Trumpin vaatimuksesta

Trump syytti pelaajia epäisänmaallisuudesta. NFL-joukkueiden omistajat kuuntelivat herkällä korvalla Trumpin toiveita. Sääntöjä muutettiin niin, että ne jotka eivät kuuntele kansallislaulua pystyasennossa, jäävät alkuseremonioiden ajaksi pukukoppiin.

Mutta osataan sitä rapakon tälläkin puolella. Euroopassa jalkapallotähtien jalkaliikkeitä mutta myös suuvärkkiä seurataan tarkasti.

Saksan jalkapallomaajoukkueen turkkilaistaustaiset tähtipelaajat Mesut Özil ja Ilkay Gündogan eivät varmastikaan arvanneet, millaiseen pyöritykseen he joutuvat asettuessaan samaan kuvaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Englannin valioliigassa pelaavat Özil ja Gündogan tapasivat Erdoganin toukokuun alussa Lontoossa, minne Erdogan oli tullut vaalikiertueellaan. Turkissa pidetään juhannuksena presidentin- ja parlamenttivaalit.

Turkin ulkopuolella asuu kolmisen miljoonaa äänioikeutettua. Erdogan pitelemässä Özilin ja Gündoganin pelipaitaa oli ykkösluokan vaalimainontaa.

Poseeraus itsevaltaisista otteista syytetyn Erdoganin kanssa oli kiusallinen asia Saksan jalkapalloliitolle. Ensi viikolla Venäjällä alkaviin MM-kisoihin valmistautuva Saksan maajoukkue on piilotellut Öziliä ja Gündogania lehdistöltä parhaansa mukaan.

Mielipiteenvapauden puolesta

Özil ei ole halunnut sanoa asiasta mitään. Gündogan sentään suostui tällä viikolla parin tv-kanavan haastatteluun. Hän sanoi olevansa sataprosenttisesti saksalaisten arvojen takana. Niihin kuuluu hänen mukaansa myös mielipiteenvapaus.

Ovatko saksalaisjalkapalloilijat Erdoganin kannattajia? Sitä emme tiedä. Kolme viikkoa sitten Gündoganin somepäivityksessä oli kuva Erdoganista pitelemässä Gündoganin pelipaitaa ja teksti ”kunnioittavasti presidentilleni”.

Nyrkki ylös

Amerikkalaisten mustien huippu-urheilijoiden poliittisena esitaistelijana pidetään baseballin pelaajaa Jackie Robinsonia, joka tuli vuonna 1947 ensimmäisenä mustana valkoisten hallitsemaan MLB-liigaan. Robinson puhui varsin suorasukaisesti legendaarisen baseball-uransa jälkeen.
1960-luvulla oli näkyvästi esillä raskaan sarjan nyrkkeilijä Muhammed Ali, joka muutti jopa nimensä poliittisen islamin oppien mukaiseksi. Hän oli alun perin Cassius Clay. Vuonna 1967 Ali kieltäytyi lähtemästä sotapalvelukseen Vietnamiin.
Meksikon vuoden 1968 olympialaista muistetaan miesten 200 metrin palkintojenjako. Voittaja Tommie Smith ja hopeamitalisti John Carlos kohottivat kansallislaulun aikana mustaan hanskaan verhotut nyrkkinsä taivaalle.
Serena ja Venus Williams boikotoivat tenniksen Indiana Wellsin ATP-turnausta vuosina 2001–2015. Siskokset kertoivat kuulleensa yleisön joukosta rasistisia huutoja.
Viime vuosina huippu-urheilijoiden politikointi on liittynyt mustien oikeuksia ajavaan Black Lives Matter -liikkeeseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic