Uutiset

Yhdysvaltain uusi Saksan-suurlähettiläs otti kantaa – haluaa "voimaannuttaa muita konservatiiveja" Euroopassa

Yhdysvaltain tuore suurlähettiläs Saksassa on herättänyt kiistanalaista huomiota ottamalla kantaa politiikkaan.

Richard Grenell antoi oikeistokonservatiiviselle Breitbart-sivustolle haastattelun, jossa hän sanoi haluavansa ”voimaannuttaa” Euroopan oikeistoa.

-Monet konservatiivit Euroopassa ovat ottaneet yhteyttä kertoakseen, että elpyminen on käynnissä. (…) Nyt tulee konservatiivinen politiikanteon vyöry, koska vasemmiston politiikanteko on epäonnistunut, Grenell sanoi lehdelle.

Itävallan uutta konservatiivista liittokansleria Sebastian Kurzia Grenell ihaili haastattelussa varauksetta:

-Sebastian Kurz on rokkitähti. Olen fani, Grenell sanoi.

Breitbart tuli tunnetuksi siitä, että sen johtaja Steve Bannon nimitettiin sittemmin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin neuvonantajaksi. Bannon sai potkut viime vuonna.

Saksa pyytää selvitystä

Saksa reagoi maanantaina Grenellin kommentteihin pyytämällä selvitystä Yhdysvaltain hallitukselta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksassa riippumatta poliittisesta suuntauksesta arvosteltiin Grenelliä sekaantumisesta sisäpolitiikkaan.

Saksan ulkoministeriö aikoo ottaa asian esiin Grenellin kanssa keskiviikkona, kun hän vierailee ministeriössä ensimmäisen kerran.

-Diplomatian pääsääntöjä on, että suurlähettiläiden tulee olla sekaantumatta asemamaidensa sisäpolitiikkaan, tviittasi puolestaan Yhdysvaltain entinen NATO-suurlähettiläs Nicholas Burns.

BBC:n mukaan Grenell herätti huomiota vain tunti sen jälkeen, kun hän oli aloittanut suurlähettiläänä toukokuussa. Trump ilmoitti tuolloin vetävänsä Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta. Grenell kommentoi asiaa Twitterissä, että saksalaisten yhtiöiden tulisi ”lakkauttaa toimintansa heti” Iranissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic