Uutiset

Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Brysseliin – Mike Pompeo on Trumpin tukija

Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Mike Pompeo saapuu Brysseliin Naton ulkoministerikokoukseen. Yhdysvaltain senaatti vahvisti Pompeon nimityksen torstaina äänin 57–42.

Pompeo astuu entisen ulkoministerin Rex Tillersonin tilalle. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti Tillersonin maaliskuussa, ja nimesi Pompeon uudeksi ehdokkaakseen. Noin kuukauden päivät ulkoministerin töitä hoiti varaulkoministeri John J. Sullivan. Erottamisen taustoista ei ole kerrottu tarkasti julkisuuteen, mutta Trump on itse todennut miesten olleen ”eri mieltä eri asioista”.

Pompeo on republikaaniedustaja, jota pidetään Trumpin vahvana tukijana. Entinen CIA-johtaja ei ole täysin ummikko ulkomaanasioissa. Huhtikuun alussa Pompeon kerrottiin vierailleen salaa Pohjois-Koreassa ja tavanneen siellä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.

Naton ulkoministerikokous Brysselissä on kuitenkin Pompeon ensimmäinen ulkomaanmatka ministerinä. Kokouksessa käsitellään heinäkuun Naton huippukokousta. Ulkoministerikokouksen aiheita ovat myös Venäjän aggressiivisuus Ukrainassa, Georgiassa ja Syyriassa. Lisäksi keskusteluissa pohditaan suunnitelmia lisätä turvallisuutta Euroopan etelärajoilla, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö Reutersin mukaan.

Pompeo todennäköisesti myös painostaa jäsenvaltioita kasvattamaan niiden Naton puolustusmenoja. Kunkin maan puolustusmenojen tulisi vastata noin kahta prosenttia kansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä.

Ennen paluutaan Washingtoniin Pompeo tulee vierailemaan myös Saudi Arabiassa, Jordaniassa ja Israelissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti