Uutiset

Yhdysvaltalaiset vangit onnellisia päästyään pois Pohjois-Koreasta

Yhdysvaltojen kansalaiset Kim Dong Chul, Kim Hak-song ja Kim Sang Duk, joka on tunnettu myös nimellä Tony Kim, ovat päässeet Pohjois-Koreasta Yhdysvaltojen maaperälle. Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Mike Pompeo sai neuvoteltua Pohjois-Korean matkallaan kolmikon vapautuksen.

Pompeo tapasi CNN:n mukaan matkan aikana Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin, joka suostui vapautukseen. Pompeon matkan tarkoituksena oli myös pohjustaa Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaamista, jonka on tarkoitus toteutua lähiaikoina.

Tony Kim ja Kim Hak-song pidätettiin reilu vuosi sitten Pohjois-Koreassa. Heitä syytettiin hallinnolle vihamielisistä teoista. Molemmat työskentelivät CNN:n mukaan Pjongjangin teknillisessä yliopistossa. Liikemies Kim Dong Chul oli sen sijaan ollut vangittuna jo vuodesta 2015 lähtien. Hänen syytettiin olevan Etelä-Korean vakooja. Voice of America -sivuston mukaan Kim Dong Chul olisi myös kristitty, joka olisi jossain vaiheessa tehnyt lähetystyötä.

Presidentti Trump oli vapautettuja miehiä vastassa, kun heidän lentokoneensa laskeutui Washingtonin lähellä sijaitsevalle Andrewsin lentotukikohdalle. Kolmikon on sanottu olevan olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

CNN:n mukaan Kim Dong Chul olisi sanonut tulkin välityksellä lentotukikohdassa, että ”tämä on kuin unta ja olemme erittäin, erittäin onnellisia”.

Kim Dong Chulin kertomaan mukaan vankeja kohdeltiin monin eri tavoin Pohjois-Koreassa. Heidät pakotettiin kovaan työhön, mutta he saivat myös hoitoa, jos he sairastuivat.

Presidentti Trump totesi CNN:n mukaan medialle, että hän uskoo Pohjois-Korean haluavan tosissaan muutosta.

-Uskon, että Kim Jong-un haluaa tosissaan tehdä jotakin ja tuoda maansa todelliseen maailmaan. Uskon, että tästä tulee suuri menestys. Vielä milloinkaan meillä ei ole ollut tällaista suhdetta. Hienoja asioita voi tapahtua. Sitä me toivomme, Trump puhui.

Trumpin tavoitteena on saada Pohjois-Korea luopumaan ydinohjelmastaan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic