Uutiset

Yhdysvaltalaissenaattorit vaativat ulkoministeriöltä tutkintaa suomalaistoimittaja Jessika Aron palkinnon perumisesta

Senaatin ulkoasianvaliokunta teetti asiasta selvityksen, jossa havaittiin, että ulkoministeriön lausunnot ovat ristiriidassa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja presidentin puoliso Melania Trump jakoivat Women of Courage -palkinnon kymmenelle naiselle Washingtonissa maaliskuussa. Kuvassa palkinnon saa bangladeshiläinen Razia Sultana. Kuva: Ron Przysucha
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja presidentin puoliso Melania Trump jakoivat Women of Courage -palkinnon kymmenelle naiselle Washingtonissa maaliskuussa. Kuvassa palkinnon saa bangladeshiläinen Razia Sultana. Kuva: Ron Przysucha

Yhdysvaltojen senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattijäsenet teettivät selvityksen, miksi suomalaistoimittaja Jessika Arolle myönnetty International Women of Courage -palkinto peruttiin.

Selvityksestä kävi ilmi, että ulkoministeriön lausunnot näyttävät olevan ristiriidassa senaattorien käsiinsä saamien lausuntojen ja asiakirjojen kanssa.

Nyt senaattorit vaativat, että ulkoministeriö tekee asiasta virallisen tutkinnan. Asiasta kertoi ensimmäisen Yle verkkosivullaan.

– Tässä on vielä epäselvää, kuka tarkalleen ottaen antoi määräyksen jyrätä yhdysvaltalaisten diplomaattien ratkaisun yli ja poisti ihmisoikeuspalkintoni. Olisi hienoa, jos hänet saataisiin jatkotutkimusten avulla esiin ja kertomaan tarkemmin toimintansa motiiveista. Odotan mielenkiinnolla senaattorien ehdottaman mahdollisen tutkimuksen tuloksia, Aro sanoo Ylen haastattelussa.

Oliko Trumpin arvostelu perumisen syy?

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti Arolle tammikuun lopulla, että hänelle myönnettäisiin naisten palkinto maaliskuun alussa.

Palkinto myönnetään vuosittain erityisesti naisten oikeuksien puolesta toimineille naisille. Yhdysvaltain suurlähetystöt eri puolilla maailmaa voivat ehdottaa sen saajaa.

Aron piti olla yksi vuonna 2019 Women of Courage -palkituista, mutta helmikuun lopussa hänelle ilmoitettiin, että palkintoa ei tulekaan.

Palkitsemiseen liittyneet epäkohdat nosti ensimmäisenä esiin yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti, jossa arveltiin, että palkinto peruttiin Aron arvosteltua Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia.

Yleisradion toimittaja Jessika Aro on erikoistunut Venäjä-uutisointiin ja informaatiosotaan. Hän on kirjoittanut viime vuosina muun muassa Venäjän trollitehtaista. Tämän vuoksi häntä on uhkailtu ja hän on joutunut myös vihakampanjoiden kohteeksi.

Women of Courage -palkinnon on perustanut Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Condoleezza Rice.

Se jaetaan vuosittain naisille, jotka ovat toimineet rohkeasti muiden ja erityisesti naisten oikeuksien puolesta. Palkinnonsaajaa saavat ehdottaa Yhdysvaltain suurlähetystöt eri puolilla maailmaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti