Uutiset

Yhdysvaltojen entinen presidentti George H.W. Bush kuoli 94-vuotiaana – Oli myös taistelulentäjä toisessa maailmansodassa

Yhdysvaltojen entiset presidentit George H.W. Bush (vas.) ja hänen poikansa George W. Bush saapumassa heittämään baseball-otelun avaussyöttöä vuonna 2010.

Yhdysvaltojen entinen presidentti George H.W. Bush on kuollut 94-vuotiaana perjantai-iltana. Entisen presidentin tiedottaja Jim McGrath kertoo poismenosta Twitterissä. Bush oli Yhdysvaltojen 41. presidentti vuosina 1989–1993.

Bushin niin ikään presidentiksi noussut poika George W. Bush kehuu isäänsä perheen lähettämässä tiedotteessa.

– Jeb, Neil, Marvin, Doro ja minä surullisena ilmoitamme, että 94:n ainutlaatuisen vuoden jälkeen rakas isämme on kuollut. George H. W. Bush oli hienoluonteinen mies ja paras isä, jota poika tai tytär saattoi toivoa. Koko perheemme on kiitollinen hänen elämästään ja rakkaudestaan sekä isän saamasta hoivasta ja rukouksista sekä ystäviltä ja kansalaisilta saaduista osanotoista, George W. Bush kirjoitti tiedotteessa.

Gerge H.W. Bush syntyi vuonna 1924 Massachusetsin osavaltiossa. Valkoisen talon keräämän elämänkerran mukaan Bush liittyi 18-vuotiaana armeijaan ja hänestä tuli laivaston nuorin lentäjä. Bush lensi toisessa maailmansodassa 58 taistelutehtävässä ainakin Tyynellämerellä japanilaisia vastaan.

Sodan aikana Bushin kone ammuttiin kerran alas, mutta Yhdysvaltojen sukellusvene pystyi pelastamaan Bushin merestä. Bush palkittiin sodassa kunniamitalilla.

Tammikuussa 1945 Bush meni naimisiin Barbara Piercen kanssa, ja pari sai kuusi lasta. Lasten nimet ovat George, Robin (kuoli lapsena), John (tunnetaan nimellä Jeb), Neil, Marvin ja Dorothy. Barbara Bush kuoli huhtikuussa 2018.

George H.W. Bush opiskeli Yalen yliopistossa ja valmistumisen jälkeen työskenteli öljyteollisuudessa Länsi-Texasissa.

Politiikka veti Bushia voimakkaasti puoleensa ja hän pääsi Texasin edustajana Yhdysvaltojen edustajainhuoneeseen. Bush oli urallaan myös useassa merkittävässä virassa, kuten republikaanien kansalliskomitean puheenjohtajana, Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläänä ja tiedustelupalvelu CIA:n johtajana. Myöhemmin hänestä tuli Ronald Reaganin varapresidentti.

Omalla presidenttikaudellaan Bush kohtasi kovassa muutoksessa olevan maailman. Kylmä sota päättyi ja Berliinin muuri murtui. Bushin presidenttikauden kovin päätös saattoi olla Persianlahden sota, joka alkoi, kun Irakin hallitsija Saddam Hussein valtasi Kuwaitin.

Bush lähetti yli 400 000 yhdysvaltalaista sotilasta vapauttamaan Kuwaitia yhdessä yli 100 000 liittolaisvaltioista tulleen sotilaan kanssa.

Voittoisasta sodasta huolimatta Bush hävisi seuraavat presidenttivaalit demokraattien Bill Clintonille. Syynä vaalitappioon pidetään muun muassa Yhdysvaltojen heikentynyttä taloustilannetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti