Uutiset

Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvottelut kauppakiistasta päättyivät Washingtonissa: "Keskustelut olivat rakentavia"

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on twiitannut aktiivisesti tuontitulleista. Kuva: SHAWN THEW
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on twiitannut aktiivisesti tuontitulleista. Kuva: SHAWN THEW

Yhdysvaltain ja Kiinan väliset neuvottelut kauppakiistasta päättyivät Washingtonissa perjantaina. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin, kauppaedustaja Robert Lighthizer ja Kiinan varapääministeri Liu He neuvottelivat päivän aikana noin puolitoista tuntia, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Keskustelut olivat rakentavia. Siinä kaikki mitä voin sanoa, totesi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin lähtiessään tapaamisesta.

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Kiinalaiset tuotteet yhteensä arvoltaan 200 miljardia dollaria saavat nyt kylkeensä entisen 10 prosentin sijasta 25 prosentin tullimaksun. Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Kiina on sanonut ryhtyvänsä ”välttämättömiin vastatoimiin”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tuontitullien nostamisesta sunnuntaina, mikä laski pörssikursseja. Kauppakiista on painanut taloutta maailmanlaajuisesti viimeisen vuoden aikana ja luonut epävarmuutta. Trump kirjoitti perjantaina Twitterissä tullien tekevän Yhdysvalloista entistä vahvemman, ei heikomman.

Suurin sektori, johon tullit kohdistuvat, ovat modeemit reitittimet ja muut verkkolaitteet. Myös huonekalut, valaisimet, auton varaosat, imurit ja rakennustarvikkeet saavat lisää hintaa.

Johtaja Gary Shapiro Consumer Technology Associationista, joka edustaa Yhdysvalloissa osaa teknologiayhtiöistä, sanoo, että amerikkalaiset kuluttajat ja yhtiöt maksavat uudet tuontitullit, ei Kiina.

– Teollisuudenalallamme on yli 18 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa. Tariffien nostaminen on tuhoisaa, Shapiro sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

Myös muiden asiantuntijoiden mukaan uudet tuontitullit iskevät negatiivisesti joihinkin amerikkalaisyhtiöihin, jotka voivat nostaa kuluttajahintoja.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic