Uutiset

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien ylin johto tapaa Helsingissä – "Sopiva paikka, sopiva rooli, sopivat suhteet molempiin osapuoliin"

Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilasjohtajat tapaavat Helsingissä perjantaina 8. kesäkuuta. Puolustusvoimat järjestää tapaamisen.

Tällä hetkellä ei tiedetä tapaamisen syytä, siihen liittyviä yksityiskohtia tai sitä, miksi se järjestetään Helsingissä. Esimerkiksi puolustusvoimien pääesikunnan tiedottaja Ossian Hartig kertoi Lännen Medialle, että Puolustusvoimat ei kommentoi sitä millään tavalla. Hartigin mukaan asianomaiset tiedottavat halutessaan asiasta enemmän.

Suomi järjestetään maanantaina myös toinen korkean tason kokous.

Ulkoministeriö isännöi kansainvälisen ydinterrorismin vastaisen verkoston GICNT:n kokousta Helsingissä 11.–12. kesäkuuta 2018.

Kahdella tapaamisella ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä.

-Verkoston kokous on jo aikaa sitten sovittu. Sotilasjohtajien tapaaminen on täysin Yhdysvaltojen ja Venäjän kahdenvälistä raidetta kulkeva tapaaminen, sanoo verkoston koordinaattori, suurlähettiläs Jari Luoto Lännen Medialle.

Luodon mukaan Suomi on hyvä paikka korkean tason tapaamisille, sillä osaamista ja ”sopiva rooli” löytyy.

-Sopiva paikka, sopiva rooli, sopivat suhteet molempiin osapuoliin, Luoto sanoo.

Luoto muistuttaa, että Yhdysvaltojenvaraulkoministeri Thomas Shannon ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tapasivat Helsingissä syyskuussa 2017.

.-Tämä voi olla luonnollista seurausta sille, Luoto arvioi.

Sotilasjohtajat tapaavat myös Niinistön

Kokoukseen osallistuvat tahot on selvillä. Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph F. Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Molemmilla komentajista on omat erilliset tapaamiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

Itä-Ukrainen tilanne kiristää maiden välejä

Yhdysvaltojen ja Venäjän keskinäiset suhteet ovat olleet äärimmäisen huonot sen jälkeen, kun Itä-Ukrainan kriisi alkoi vuonna 2014.

Kahdella suurella sotilasmahdilla ja ydinasevaltiolla on tarve keskinäiseen vuoropuheluun. Sotilasjohtajien tapaamisessa maiden väliset neuvottelut koskevat kuitenkin todennäköisesti erilaisia sotilaallisia teknisiä yksityiskohtia

Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainen ulkoministerien on määrä tavata Berliinissä 11. kesäkuuta. Asiasta tiedotti Venäjän ulkoministeriö. Tapaamisen tarkoituksena on käsitellä Ukrainan tilannetta. Neljä maata ovat työskennelleet yhdessä Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Suomi on turvallinen paikka korkean tason tapaamisille

Suomi on vakaa valtio, jolla on hyvä maine tapahtumien järjestämisessä. Tämän lisäksi Suomen erityinen suhde Venäjään tuskin on jäänyt Yhdysvalloilta huomaamatta.

Presidentti Niinistö on julkisuudessa arvioinut, että taustalla voi olla se, että Suomi kykenee keskustelemaan paitsi Yhdysvaltain, myös Venäjän kanssa.

-Ja sellainen pikku kaveri voi olla aina paikallaan, Niinistö totesi aiheen tiimoilta Ylen Ykkösaamussa syyskuussa 2017.

Yhdysvaltojen ilmavoimien kone nähty Helsinki-Vantaalla

Tapaamisen osapuolia on jo saapunut Suomeen. Torstaina Helsinki-Vantaalla nähtiin Yhdysvaltain ilmavoimien kone. Kyseinen kone palvelee myös muun muassa Yhdysvaltojen varapresidenttiä, ensimmäistä naista ja kongressia.

Tapaaminen järjestetään Yhdysvaltojen ja Venäjän aloitteesta ja että Suomen puolustusvoimien edustajia ei osallistu kokoukseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic