Uutiset

Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis Kiinaan tyynnyttelymatkalle: "Haluan kuunnella ja keskustella"

Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis matkustaa tiistaina Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Yhdysvaltojen puolustusministeri ei ole vieraillut maassa neljään vuoteen, kirjoittaa Bloomberg-uutissivusto.

Mattisin matka ajoittuu hetkeen, jolloin maiden välit ovat jännittyneet talouskysymysten takia. Presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla harkitsevansa jälleen uutta, 200 miljardin dollarin arvoista, kymmenen prosentin tuontitullia kiinalaisille tuotteille.

Trumpin mukaan Kiinan toiminta on epäreilua. Taustalla on Yhdysvaltojen alijäämäinen kauppatase Kiinan kanssa, jota Trump haluaa kiriä umpeen.

Mattisin on tarkoitus keskustella kiinalaisten yhteistyöstä Pohjois-Korean ydinaseriisunnassa. Hän vierailee myös Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Ennen lähtöään Mattis korosti aikeitaan käydä keskustelua.

-En halua sekoittaa pakkaa juuri nyt. Haluan ennen kaikkea kuunnella paljon, Mattis sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

China Daily: Kilpailunhalu kontrolliin

Ennen Trumpin viime viikon ilmoitusta uusista tuontitulleista Yhdysvallat pani kiinalaistuotteille 50 miljardin arvoiset, 25 prosentin tullit, joihin Kiina sanoi vastaavansa samansuuruisille tulleilla.

Kiinan valtionmedia korosti ennen Mattisin vierailua, että maiden ei ole syytä ajautua pahempaan kiistaan.

-On luonnollista, että suuret maat kuten Kiina ja Yhdysvallat ovat toistensa kilpailijoita, mutta molemmilla tulisi olla viisautta ja poliittista tahtoa kontrolloida kilpailunhaluaan niin, että suuren mittakaavan kauppasota ei tule toteen, englanninkielinen China Daily kirjoitti maanantaina.

Trump tarvitsee Kiinan presidentin Xi Jinpingin yhteistyötä, jotta keskustelut ydinaseista luopumisesta Pohjois-Korean kanssa voivat jatkua, kirjoittaa Bloomberg.

Kiina isännöi Pohjois-Korean diktaattorijohtajan Kim Jong-unin vierailua Pekingissä viime viikolla. Kiinan-vierailu oli Kimiltä jo kolmas viime maaliskuun jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic