Uutiset

Yhdysvaltojen senaatissa ei ole yksimielisyyttä siitä, milloin äänestys korkeimman oikeuden tuomarista järjestetään

Yhdysvaltojen senaatissa demokraatit ja konservatiivit ovat eri mieltä siitä, milloin äänestys korkeimmat oikeuden tuomarista olisi syytä järjestää.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ilmoitti yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että äänestys Trumpin ehdottamasta tuomarista tapahtuu syksyllä. Demokraatit ovat kuitenkin toista mieltä.

Demokraattien johtaja Chuch Schumer teki keskiviikkoisissa tviiteissään selväksi, että hän haluaa odottaa marraskuisiin välivaaleihin. Hänen mukaansa äänestys pitäisi suorittaa vasta niiden jälkeen tammikuussa, jolloin uusi kongressi on valittu ja se on aloittanut tehtävässään.

Schumer muistutti McConnellin aloittaneen vuonna 2016 käytännön, jonka mukaan amerikkalaisilla on mahdollisuus ilmaista kantansa vaaleissa ennen kuin korkeimman oikeuden tuomari valitaan. Samasta syystä presidentti Barack Obaman mahdollisuus valita uusi tuomari estettiin vuonna 2016 senaatin päätöksellä, koska hänen kautensa oli lopuillaan.

CNN:n mukaan on kuitenkin epäselvää, mitä demokraatit voivat tehdä republikaanien suunnitelmien pysäyttämiseksi.

Trumpilla mahdollisuus vahvistaa konservatiivien asemaa

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari Justice Anthony Kennedy ilmoitti keskiviikkona aikeistaan jäädä eläkkeelle heinäkuun loppuun mennessä. Kennedyn päätös jäädä eläkkeelle antaa Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille toisen mahdollisuuden vahvistaa konservatiivien otetta. Yhdysvalloissa presidentti nimittää oikeuslaitoksen tuomarit.

Viime vuonna Trump nimesi tuomariksi Neil Gorsuchin, mikä tarjosi konservatiiveille enemmistöaseman.

Justice Kennedy on tukenut liberaaleja monissa merkittävissä päätöksissä, kuten sukupuolineutraalien avioliittojen laillistamisessa ja aborttioikeuden säilyttämisessä. Trumpilla on nyt mahdollisuus nimittää virkaan konservatiivijuristi, joka muuttaisi oikeuslaitosta yhä vankemmin konservatiivisten arvojen mukaiseksi.

Nyt 81-vuotias Kennedy on toiminut virassaan kolmekymmentä vuotta. Hänet nimitti 80-luvulla presidentti Ronald Reagan. Kennedyn seuraaja valikoituu Trumpin 25 henkilön listalta. Nimitys on elinikäinen ja voi muuttaa oikeuslaitosta vuosikymmenten ajaksi.

Korkein oikeus tekee monia isoja päätöksiä ja sanoo usein viimeisen sanan kiistanalaisiin päätöksiin. Aikaisemmin tällä viikolla se säilytti Trumpin matkustuskiellon. Kesäkuun alussa korkein oikeus käsitteli tapauksen, jossa leipuri oli kieltäytynyt tekemästä hääkakkua homoparille. Oikeus ratkaisi asian leipurin hyväksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti