Uutiset

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence uhmasi sairaalan sääntöjä – Pence: "en tarvitse hengityssuojainta"

Yhdysvalloissa valtionjohto suhtautuu piittaamattomasti koronasuositusten noudattamiseen. Varapresidentti Mike Pence esiintyi tiistaina jo toista kertaa ilman hengityssuojainta. Presidentti Donald Trump sanoi aikaisemmin, ettei aio noudattaa tartuntatautien keskuksen ohjeita.
Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence aiheutti suuttumusta tiistaina esiintymällä ilman hengityssuojainta minnesotalaisessa sairaalassa. Kuva: epa08388111
Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence aiheutti suuttumusta tiistaina esiintymällä ilman hengityssuojainta minnesotalaisessa sairaalassa. Kuva: epa08388111

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence aiheutti tiistaina kohun vieraillessaan Minnesotan osavaltiossa sijaitsevalla Mayo-klinikalla ilman hengityssuojainta. Asiasta kertoo esimerkiksi televisioyhtiö CNN.

Sairaala on vaatinut kasvojen suojaamista kaikilta potilailta, vierailijoilta ja henkilökunnalta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Televisioyhtiö CNN:n mukaan näin on myös toimittu: tiistaina kaikki muut rakennuksessa olleet käyttivät hengityssuojainta paitsi varapresidentti Pence, joka esiintyi kasvot paljaina. Asiasta kertovat Pencen mukana sairaalassa vierailleet toimittajat CNN:n mukaan.

Huomiota kiinnitettiin myös siihen, ettei Pence vältellyt kättelemistä vierailun aikana. Sen sijaan Pence kätteli lääkäreitä ja viranomaisia.

Pencen ryhmää vastassa oli sairaalan henkilökuntaa, jotka olivat varanneet ryhmää varten maskit valmiiksi. Sairaala kehottaa vierailijoita tuomaan oman hengityssuojaimen, mutta jos potilaalla tai vierailijalla ei sellaista ole, sairaala lupaa tarjota suojan. Sääntö hengityssuojaimen käytöstä tuli voimaan huhtikuun puolivälissä.

Klinikka kertoi Twitterissä tiedottaneensa Penceä siitä, että vierailijoiden on käytettävä hengityssuojainta. Myöhemmin sairaalan tviitti kuitenkin katosi Twitteristä.

Kyseenalaista esimerkkiä

Pence perusteli päätöstään olla käyttämättä hengityssuojainta sillä, että hänet testataan niin usein koronaviruksen varalta.

– Yhdysvaltojen varapresidenttinä minua testataan säännöllisesti koronaviruksen varalta, kuten myös jokaista ympärilläni testataan, Pence sanoi CNN:n mukaan.

Pencen käytös kirvoitti kritiikkiä demokraattipuolueen jäseniltä. Senaattori Brian Schatz sanoi Pencen varapresidenttinä näyttävän vaarallista esimerkkiä jättämällä asiantuntijoiden suositukset huomiotta. Yhdysvaltalaisia on kehotettu suojaamaan kasvonsa silloin kun he liikkuvat julkisilla paikoilla.

Oudoksi tilanteen tekee se, että sairaalan ohjeistus perustuu Trumpin hallinnon antamiin suosituksiin. Uusista säännöistä ilmoittaessaan presidentti Donald Trump painotti useaan otteeseen, että kyseessä oli vain suositus, ei pakollinen sääntö. Hän myös kertoi, ettei itse aio noudattaa hengityssuojaimen käyttöä koskevia suosituksia.

Tiistainen tapaus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Pence aiheutti suuttumusta jättämällä maskin käyttämättä. Aikaisemmin tässä kuussa levisi kuva, jossa niin ikään maskiton Pence tervehti Coloradon kuvernööri Jared Polista. Tämä esiintyi kuvassa maski kasvoilla, kertoo The Guardian.

Myös tuolloin Pencen henkilökunta vetosi siihen, ettei varapresidentin tarvitse käyttää hengityssuojainta, koska hänet testataan säännöllisesti koronaviruksen varalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic