Uutiset

”Yhtä aikaa tulimme töihin ja yhtä aikaa jäämme pois töistä”

Humppila

Humppilan Osuuspankin kokoustilan ovien saranat kuumenivat, kun asiakkaat halusivat halata ja kiitellä Arja Maltarin ja Leena Pekkisen. Maltari ja Pekkinen jäivät eläkkeelle tehtyään kumpikin 43 vuotta töitä pankissa.

– Arja kolme kuukautta yli ja Leena pari päivää vaille, summasi pankinjohtaja Jari Salokangas, joka kiirehti kahvipannun kanssa tarjoilemassa.

VUOSIKYMMENET ovat kuluneet nopeasti.

– Tulimme yhtä aikaa töihin sellaisina 19-vuotiaina tyttöinä kauppaoppilaitoksesta, ja kyllä meitä silloin jännitti. Olemme tässä aikuistuneet yhdessä ja vuosikymmenien varrella tulleet myös oikein hyviksi ystäviksi.

Niin hyviksi, että työurakin tuntui sopivalta päättää yhdessä.

– Minulle aika jää vähän vajaaksi, mutta ajattelin, että näin tämä pitää tehdä, Pekkinen totesi.

Pankista heilahti kertaheitolla eläkkeelle 86 vuotta kokemusta. Miten mahtaa pankki moisesta selvitä?

– Voi, hyvin selviää! Siellä on töissä nuoria ja osaavia ihmisiä, jotka ovat monessa asiassa meitä näppärämpiä, Maltari vakuutti.

URANSA AIKANA kaksikko on nähnyt valtavan muutoksen pankkialalla: ennen pankkivirkailijoita oli salissa pitkä rivi asiakaspalvelussa, nyt tiskillä palvelee vain muutama. Iso osa asioinnista on siirtynyt verkkoon.

– Tekninen muutos on ollut todella suurta. Välillä on tuntunut, että kun yhden systeemin oppii, se korvataan pian toisella, Maltari pohti.

Suuria suunnitelmia kaksikolla ei eläkepäivilleen ole. Molemmat aikovat jatkaa entisissä harrastuksissaan: Pekkinen suuntaa ehkä jo tänään pilkille nauttimaan talviauringosta, ja aikaa riittää enemmän katukirkkotoiminnalle. Maltari saattaa ensi töikseen siivota kaappeja ja tehdä valmiiksi keskeneräisiä käsitöitään.

Tai sitten ei  –  eläkkeellä voi tehdä mitä huvittaa. Aktiivisilla naisilla on paljon vaihtoehtoja.

– Käyn vesijumpassa ja ajattelin houkutella Leenankin mukaan, Maltari sanoi.

– Voi olla, että tulenkin. Käynhän jo uimassakin säännöllisesti, Forssassa asuva Pekkinen vastasi.

VIIMEISEN TYÖPÄIVÄN aikana kävi lähtökahvilla paljon tuttuja. Heitä kunnassa riittää, sillä kumpikin on myös kotoisin Humppilasta.

– Tässähän menee pää ihan sekaisin, ja huominen taitaa mennä toipuessa, naiset totesivat.

Oman tervehdyksensä toi myös Kenkämaailma oy:n yrittäjä Erja Sinivuori.

– Pankkiasioinnin lomassa olemme jakaneet myös iloja ja suruja. On ollut ilo asioida, hän hymyili.

Sinivuoren tapaan muutkin vieraat valelivat eläkkeelle jäävät kehuilla: iloisia, ystävällisiä, empaattisia, osaavia ja luotettavia ammattilaisia.

– Älä nyt hyvänen aika kirjoita sinne lehteen näitä kaikkia kehuja. Olemme ihan tavallisia ja vaatimattomia ihmisiä, naiset nauroivat.

Asiasanat

Fingerpori

comic