Uutiset

Yhteistä halu tarttua rivakasti asioihin

Pääministeri Juha Sipilä kävi varhaislapsuutensa kodin naapurissa vihkimässä navetan. Hän kiitteli matkallaan myös sitä, että rauha on palaamassa työmarkkinoille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasi Kanniaisen tilan uuden navetan kotikunnassaan Puolangalla perjantaina illalla.

Navetassa Sipilä antoi myös kommentteja käsillä olevasta ratkaisusta irtisanomiskiistassa. Sipilä uskoi, että työmarkkinoille palaa nyt rauha ja piti erittäin positiivisena, että työmarkkinajärjestöt tarttuivat hallituksen kompromissiesitykseen.

Lain perustelujen valmistelu etenee virkamiestyönä ensi viikolla, ja siinä kuullaan kaikkia osapuolia, Sipilä lupasi. Sipilä oli tosi tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun.

Hän ei ottanut kantaa kysymykseen siitä, oppiko hallitus prosessista jotain.

Hän totesi kysymykseen, että jatkossakin työssä täytyy olla tulostavoite ja päästä eteenpäin. Hän arvioi, että tulosta on myös saavutettu. Ilman hallituksen määrätietoisuutta 115 000 uutta työpaikkaa ja tavoiteltua aiempaa alhaisempaa työttömyysastetta ei olisi saavutettu.

Oppia ei kuitenkaan siinä mielessä enää tarvita, koska Sipilän mukaan:

– Tämän hallituksen lakiesitykset on nyt tässä.

Sipilä oli Kanniaisen tilalla aivan varhaislapsuutensa asuinpaikkansa naapurissa, sillä hän asui muutaman ensimmäisen ikävuotensa viereisellä Joukokylän koululla ja sai ensimmäiset maitolasillisensa Kanniaisen naapuritilan Kukkulan tilan tuottamasta maidosta.

Sipilä kiitteli Kanniaisen tilan pysyneen muutoksessa mukana ja lainasi puheessaan naapurikunnan Hyrynsalmen takavuosien vaikuttajaa Hallan Ukkoa eli Juho Heikkistä: Tuli mitä tuli, leipä ensin.

– Vähän samanlainen olotila oli minullakin, kun tämän nykyisen hommani pääministerinä aloitin. Halu muuttaa Suomen suuntaa ja saada aikaiseksi asioita, jotta suomalaisten tulevaisuus olisi parempi. Halu tarttua asioihin, ei vain puhua tai hautoa asioita työryhmään, Sipilä sanoi.

Sipilä jakoi maatalousyrittäjien huolen maatalouden hankalasta tilanteesta. Maatalouden kannattavuus ei ole parantunut eikä maatalousyrittäjien tulotaso parantunut.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan maatalouden kannattavuus jäi yrittäjätulolla mitattuna kahtena viime vuonna heikoimmaksi koko 2010-luvulla.

Sipilä kertoi hallituksen etsineen toimia kannattavuuden parantamiseksi. Ensihätään hallitus myönsi kriisitukea, mutta myös kehittämistoimenpiteistä on sovittu.

Vuorineuvos Reijo Karhinen etsii nyt maa- ja metsätalousministerin toimeksiannosta ratkaisuja. Hän tapaa kaikki ruokaketjun osapuolet ja etsii konkreettisia toimenpiteitä.

Sipilä totesi, että suomalaista puhdasta ruokaa on helppo puolustaa mutta jatkoi, että valitettavasti arvostus ei vieläkään näy suomalaisten viljelijöiden kukkarossa. Markkinoiden toimivuutta on parannettava.

Maatalouden harjoittaminen vaatii kovaa sisua ja päättäväisyyttä.

– Meidän kaikkien pitää ottaa oppia takaiskuista sekä voittaa sisäinen laiskuus, joka ottaa joskus vallan hankalien aikojen kohdatessa.

Kanniaisen tila

Määrätietoista kehittämistä

Kanniaisen tilaa on kehitetty määrätietoisesti jo vuosien ajan. On raivattu peltoa, rakennettu viisi vuotta sitten uusi hiehonavetta, uusi rehukeskus ja tehty osittainen sukupolvenvaihdos.

Nyt otettiin käyttöön 176 lehmän navetta, jossa on kolme lypsyrobottia.

Tila toimii maatalousyhtymänä, jonka omistavat Petri ja Päivi Kanniainen sekä heidän poikansa Jani.

Navetan pinta-ala on noin 3 200 neliötä ja se on yksi suurimmista Suomeen tänä vuonna rakennetuista uusista navetoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic