Uutiset

YK: jo 100 000 ihmistä on paennut Syyriassa – Yhdysvalloissa viritellään usealla taholla Turkin vastaisia pakotteita

Tiedot kuolleiden lukumäärästä vaihtelevat. Arvioiden mukaan kuolleita on kymmeniä, joidenkin lähteiden mukaan jopa satoja.
Turkki on pommittanut muun muassa Ras al-Ainin kaupunkia Syyrian kurdialueella. Kuva: STR
Turkki on pommittanut muun muassa Ras al-Ainin kaupunkia Syyrian kurdialueella. Kuva: STR

29 Yhdysvaltojen edustajainhuoneen jäsentä ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakihankkeen, joka asettaa pakotteita Turkille Syyriaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi.

Ilmoitus tulee päivää sen jälkeen, kun republikaanit ja demokraatit alkoivat valmistella vastaavaa lainsäädäntöä senaatissa. Edustajainhuoneen jäsenet sanovat vaativansa voimakkaita toimia.

– Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganin ja hänen hallintonsa on vastattava armottoman, kurdilaisiin liittolaisiimme Pohjois-Syyriassa kohdistamansa hyökkäyksen seurauksista, republikaaniedustaja Liz Cheney sanoi tiedotteessa.

Trump toivoo nyt neuvotteluja

Turkin hyökkäys Syyriaan mahdollistui sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti pois viimeiset amerikkalaissotilaat Syyrian pohjoisosista. Tämän jälkeen Trump ilmoitti tuhoavansa Turkin talouden, jos maa menee liian pitkälle.

– Meillä on kolme vaihtoehtoa. Voimme lähettää maahan tuhansia joukkoja ja voittaa sotilaallisesti, iskeä Turkkia vastaan todella kovaa taloudellisesti ja pakotteilla tai välittää rauhan Turkin ja kurdien välille, Trump tviittasi torstaina.

Trump sanoi myöhemmin toimittajille, että toivoo rauhanomaista ratkaisua, mutta että Yhdysvallat saattaa asettaa hyvin, hyvin kovia taloudellisia ja muita pakotteita.

– Jos meitä vastaan kohdistetaan mitään toimia, me vastaamme niihin. Näistä pakotteista ei tule mitään, Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoo.

TIedot kuolonuhreista ristiriitaisia

YK-raportti kertoi perjantaina, että Syyriassa kotinsa on joutunut jättämään jo 100 000 ihmistä. BBC:n mukaan monet ovat hakeutuneet turvaan kouluihin ja muihin rakennuksiin. Kuolleiden lukumäärän pelätään kasvavan.

Tiedot Turkin Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen vaatimista kuolonuhreista ovat ristiriitaisia

Turkin mukaan 228 kurdien SDF-joukkojen sotilasta on kuollut. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan kertoo ainakin 23 SDF-taistelijan ja kuuden Turkkia tukevien kapinallisten taistelijan kuolleen.

SDF puolestaan kertoo turkkilaisten ilmaiskujen tappaneen yhdeksän siviiliä. Kurdijoukkojen kostotoimenpiteenä tekemissä raketti-iskuissa turkkilaisiin rajakaupunkeihin kuoli kuusi ihmistä mukaan lukien yhdeksänkuinen vauva, turkkilaisviranomaiset kertovat.

Pelkona Isiksen nousu

Syrian Observatory for Human Rights sanoo, että Turkki on vallannut kaksi kylää Ras al-Ainin kaupngin lähellä ja viisi Tel Abyadin lähellä. Turkin puolustusministerin mukaan hävittäjät iskivät 30 kilometrin päässä Syyrian puolelle, eikä Turkki aio ylittää tätä rajaa.

Turkin armeijan mukaan iskut kohdistuivat ase- ja ammusvarastoihin, tunneleihin ja sotilastukikohtiin. Kaikki Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita sisältävät vankilat ovat yhä kurdien hallussa. Yleinen pelko on ollut, että sotatila kurdialueella voi johtaa siihen, ettei resursseja vartiointiin enää ole.

Turkki on Yhdysvaltojen mukaan sitoutunut ottamaan vastaan alueella olevista Isis-vangeista.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että jos Turkki ei täytä Isis-vankeja koskevia lupauksiaan tai suojele haavoittuvia väestöjä, sille on luvassa seurauksia.

Juttua päivitetty 11.10.2019 klo 21.03. Lisätty uusia tietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic