Uutiset

YK: Kuolemanpartiot vainoavat nuoria miehiä Venezuelassa

YK:n raportin mukaan Venezuelan turvallisuusjoukot saavat murhat näyttäytymään pidätyksen vastustamisena.
Venezuelan armeijan sotilaat potkivat kumoon kukkia, joita ihmiset olivat tuoneet vankilassa kuolleen merivoimien kommodorin Rafael Acostan muistoksi pääkaupungissa Caracasissa tällä viikolla. Kuva: Rayner Pena
Venezuelan armeijan sotilaat potkivat kumoon kukkia, joita ihmiset olivat tuoneet vankilassa kuolleen merivoimien kommodorin Rafael Acostan muistoksi pääkaupungissa Caracasissa tällä viikolla. Kuva: Rayner Pena

YK syyttää Venezuelan hallintoa räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Tuoreen YK-raportin mukaan Venezuelan turvallisuusjoukot lähettävät kuolemanpartioita nuorten miesten perään. Murhat pannaan näyttämään siltä, että uhrit kuolivat vastustaessaan pidätystä.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Venezuelan hallinnon omat luvut kertovat, että pidätyksessä kuolleita oli viime vuonna 5 287 ja tänä vuonna toukokuun puoleenväliin mennessä 1 569.

Raportti syyttää Venezuelan presidentti Nicolás Maduron hallitusta poliittisten vastustajiensa ja arvostelijoidensa ”tuhoamisesta ja tukahduttamisesta”.

YK on huolissaan turvallisuusjoukkojen käyttämisestä välineenä, jolla ”iskostetaan pelkoa väestöön”.

Venezuelan hallitus puolestaan pitää raporttia vääristyneenä ja puolueellisesti tehtynä.

Kuolemanpartiot tunkeutuvat koteihin

Murhattujen miesten omaiset kertovat raportissa, että ensin kotiin saapui Venezuelan erikoisjoukkoja (FAES) mustissa pakettiautoissa, joissa ei ollut rekisterikilpiä.

Sitten kuolemanpartiot tunkeutuivat sisään taloihin ja veivät omaisuutta. Partiot myös ahdistelivat naisia ja tyttöjä, joskus riisuen heidät alastomiksi.

– Ne (partiot) erottelivat nuoret miehet muista perheenjäsenistä ennen kuin ampuivat heidät, raportissa kerrotaan Reutersin mukaan.

– Todistajat kertoivat, että FAES naamioi tapahtumapaikkaa ja todisteita.

YK:n ihmisoikeusedustaja Michelle Bachelet vieraili Venezuelassa kesäkuussa. Hän esittelee raportin YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä perjantaina.

– Toivon todella, että (Venezuelan) viranomaiset tutustuvat tarkkaan tähän raporttiin ja noudattavat suosituksia. Meidän kaikkien pitäisi pystyä olemaan yhtä mieltä siitä, että kaikki venezuelalaiset ansaitsevat parempaa, Bachelet sanoi Reutersin mukaan.

Neljä miljoonaa lähtenyt maasta

Venezuela on ajautunut poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen.

Maan talous on romahtanut, ja arviolta neljä miljoonaa venezuelalaisia on lähtenyt ulkomaille etsimään elantoa vuodesta 2015 lähtien.

Esimerkiksi ruoasta ja lääkkeistä on maassa ankara pula.

Parlamentin puhemies, oppositiojohtaja Juan Guaidó julistautui väliaikaiseksi presidentiksi viime tammikuussa ja on vaatinut Maduron eroa.

Guaidólla on yli 50 ulkomaan tuki, mukaan lukien Yhdysvallat ja suurin osa Latinalaisen Amerikan maista.

Maduroa kannattavat yhä paitsi maan armeija, myös Kiina ja Venäjä.

YK:n Venezuela-raportissa kerrotaan myös muista ihmisoikeusrikkomuksista, kuten kidutuksesta.

Venezuelassa nousi kohu, kun merivoimien kommodori Rafael Acosta, 49 kuoli hiljattain vankilassa. Acostan asianajajan mukaan hän kuoli kidutukseen.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus paljasti, että häntä oli pahoinpidelty raa’asti, muun muassa sähköllä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti