Uutiset

"YK on menettänyt uskottavuutensa" – lapset räjähtävät palasiksi Syyrian Itä-Ghoutassa

-Itä-Ghoutan kadut ovat kuin maailmanlopusta. Ihmisillä ei ole vettä eikä ruokaa. Lapset räjähtävät palasiksi tai palavat kuoliaiksi. Miten mikään valtio voi omia kansalaisiaan näin pommittaa ja polttaa?! Kyllä, tämä viikko on ollut Itä-Ghoutassa kauhea, mutta näin on jatkunut jo miltei viisi vuotta.

Pelastusapu- ja hoitohenkilöliitto UOSSM:n Syyrian puheenjohtaja Ghanem Tayara kertoo järkyttyneenä Syyrian Itä-Ghoutan tilanteesta Genevessä. Alueen hirmupommitukset ovat vain kiihtyneet viime päivinä.

Apujärjestön työntekijä Abdul Rahman Ismail kuoli viime viikolla Itä-Ghoutassa, jossa Syyrian hallitus ja sen liittolainen Venäjä täsmäpommittavat sairaaloita ja kouluja.

Hän oli laskenut päivän mittaan kaikkiaan 127 pommia ja oli juuri lähettämässä ääniviestiä järjestönsä keskukseen.

-Olen nyt pommisuojassa. Emme pysty enää laskemaan pommien määrää, juoksemme vain turvaan.

Siihen päättyi viesti.

400 000 asukkaan Itä-Ghouta sijaitsee 15 kilometrin päässä Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta. Viisi vuotta sitten siellä asui kaksi miljoonaa ihmistä.

Alue on hallitusta vastustavien kapinallisten hallussa, ja alueelle jääneet ihmiset ovat hallituksen ja kapinallisten taistelujen panttivankeja.

UOSSM:n tiedotuspäällikön Tawfik Chamaan mielestä Syyrian sota on vienyt koko maailmalta ihmisarvon ja palauttanut meidät keskiajalle.

-Jokaisen silmien edessä tapetaan ihminen, emmekä tee mitään sen estämiseksi. Syyrian sota ei ole enää Syyrian, se on levinnyt maailmansodaksi.

-Itä-Ghoutan sota ja kansainvälisen yhteisön reagointi on muuttanut koko maailmanlaajuisen turvallisuus- ja rauhanpolitiikan. En ymmärrä, miten voimme selittää lapsillemme, että edes YK ei saa sopua alueelle.

Turvallisuusneuvosto määräsi kuukauden tulitauon alueelle. Se ei kuitenkaan pitänyt, joten Syyrian hallitusta tukeva Venäjä ilmoitti viisituntisista pommitustauoista päivän aikana, jotta alueelle saadaan hätäapua.

UOSSM-järjestön Syyrian puheenjohtajan Tayaran mielestä tämän suurempaan kyynisyyteen ei voi yltää.

-Jos kyse ei olisi näin vakavasta asiasta, voisi sanoa vitsiksi presidentti Putinin päätöstä, että hän pitää taukoa pommituksista ja aloittaa ne sitten jälleen kello 14, Tayara kommentoi.

Itä-Ghoutaan ei saada hätäapua tulitauonkaan aikana.

-Hallituksen joukot tarkastavat apulähetykset ja varastavat itselleen kaiken tarvitsemansa. Me emme saa lähetettyä uusia työntekijöitäkään paikalle. Itä-Ghoutassa odottaa 70 000 apua tarvitsevaa, ja rajan toisella puolella YK-autot maahanpääsyä. Sairaaloissa ei ole lääkkeitä eikä leikkaavilla lääkäreillä työvälineitä. Sähköä ei ole, Tayara kertoo Genevessä.

-Voimme vain laskea kuolleita, ja että YK:n tulitaukolauselman jälkeen on pommitettu 29 sairaalaa.

UOSSM-järjestön mukaan pattitilanteesta päästään eteenpäin vain, jos YK saa Itä-Ghoutaan kansainväliset tarkkailijat valvomaan hätäapukuljetuksia.

-Syyrian hallitus pitää kansainvälistä yhteisöä pilkkanaan, kun turvaneuvoston päättämän tulitauon rikkomisesta ei seuraa minkäänlaisia rankaisuja. YK on menettänyt näin uskottavuutensa. Lääkintäjoukko Valkoisen kypärän auttajia on kuollut, kun Syyria ja Venäjä pommittavat Itä-Ghoutaa, pitävät sitten tauon pommituksissa ja aloittavat ne uudelleen tappaakseen nimenomaan apuun kiirehtineet pelastusjoukot.

Tawfik Chamaa sanoo UOSSM:n olevan varma, että Syyria on pommittanut Itä-Ghoutaa kemikaaliaseilla käyttäen klooripommeja.

-Hoidamme kloorilta tuoksuvia potilaita.

Syyrian hallitus on tulittanut Itä-Ghoutaa viisi vuotta. Tuolloin siellä tehtiin maailmaa kuohuttanut sariini-isku. Myrkkykaasulla tapettiin yli tuhat ihmistä.

Nyt viikon jatkuneissa raskaissa pommituksissa on kuollut noin 500 ihmistä. Neljän vuoden aikana arvioidaan kuolleen noin 13 000 siviiliä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti