Uutiset

YK-raportti: Pohjois-Korea piilottelee ydinaseitaan ja myy muita aseita maailmalle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on samaan aikaan ylistänyt Pohjois-Koreaa "valtavasta edistyksestä" neuvotteluissa.
Eteläkorealaiset katselivat keskiviikkona Soulissa tv:stä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pitämää puhetta. Trump ilmoitti uudesta huippukokouksesta Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Kuva: YONHAP

Pohjois-Korea siirtelee ydinaseitaan ja ballistisia ohjuksiaan piilottaakseen ne mahdolliselta Yhdysvaltain iskulta, kertoi YK:n turvallisuusneuvoston diplomaatti uutiskanava CNN:lle viitaten luottamukselliseen YK:n raporttiin.

Pjongjangin ydin- ja ohjusohjelmat ovat koskemattomia eikä niistä voi päätellä maan suunnan muuttuneen, kertoi kahdesti vuodessa ilmestyvä raportti. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti pitävänsä toisen huippukokouksen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa Vietnamissa 27.–28. tätä kuuta.

– Mikäli minua ei olisi valittu Yhdysvaltain presidentiksi, olisimme nyt mielestäni suuressa sodassa Pohjois-Korean kanssa, Trump sanoi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Ydinaseet valmiina laukaisuun

Viime viikolla Trump ylisti Pohjois-Koreaa ”valtavasta edistyksestä” neuvotteluissa, mutta lähde kertoi CNN:lle, että raportti antaa ymmärtää Pjongjangin yrittävän pitää ydin- ja ohjusohjelmaansa valmiina laukaisuun.

Diplomaatin mukaan Pohjois-Korea pyrkii jatkuvasti hajaannuttamaan aseiden kokoamis-, testaus- ja varastointipaikkoja.

Raportin takana oleva asiantuntijapaneeli perustettiin sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto oli pyrkinyt painostamaan Pjongjangia lopettamaan ydin- ja ohjuskokeensa. Raportti annettiin YK:n pakotekomitealle viime perjantaina, lähde kertoi.

Raportin yhteenvedossa sanotaan, että kansainväliset pakotteet eivät pysty tehokkaasti estämään Pohjois-Korean aseiden kehitystyötä.

Maahan tuodaan laittomasti öljyä ja hiiltä

Pohjois-Korea on vaatinut pakotteista luopumista. Se kiertää YK:n pakotteita laittomilla laivakuljetuksilla, joissa tuodaan öljytuotteita ja hiiltä.

Yhteenvedossa sanotaan, että kansainväliset pankit ja vakuutuslaitokset mahdollistavat maksut näistä tarjoten suojaa alusten öljytuotteiden kuljetuksille.

Diplomaatin mukana tässä oli mukana ainakin yhdysvaltalaisia ja singaporelaisia pankkeja sekä brittiläinen vakuutuslaitos.

Raportissa kerrotaan yhdestä öljykuljetuksesta, jonka arvo oli 5,7 miljoonaa dollaria (5 milj.e).

Yhteenvedon mukaan Pohjois-Korea rikkoo myös YK:n asevientikieltoa viemällä käsiaseita ja muita aseita Libyaan, Sudaniin sekä Jemenin huthikapinallisille ulkomaisten välikäsien kautta.

Trump ja Kim tapasivat viime vuonna Singaporessa, missä Kim lupasi ”työskennellä Korean täydellisen ydinaseriisunnan hyväksi”.

Trump myöhemmin julisti, että tapaaminen oli eliminoinut kaiken Pohjois-Korean ydinuhan. Tapaaminen ei kuitenkaan antanut mitään konkreettisia takeita siitä, että Pjongjang luopuisi ydinohjelmastaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic