Uutiset

YK: Rohingya-pakolaisia myydään pakkotyöhön Bangladeshissa

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on dokumentoinut 99 tapausta, mutta todellinen luku lienee paljon suurempi.
Rohingya-pakolaispoika katselee terveysklinikan aidan takaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa viime marraskuussa otetussa kuvassa.

Rohingya-pakolaistyttöjä myydään pakkotyöhön rahan saamiseksi epätoivoisille perheille Bangladeshissa sijaitsevilla täpötäysillä pakolaisleireillä, kertoo YK:n siirtolaisuusjärjestö.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) sanoi todenneensa 99 ihmiskauppatapausta vuoden aikana syyskuusta 2017 lähtien. IOM:n mukaan todellinen luku on luultavasti paljon suurempi.

Uhreista 35 oli tyttöjä ja 31 naisia. 31 tytöistä ja 26 naisista päätyi pakkotyöhön.

– Kuulemme usein tarinoita siitä, miten haavoittuvaisia ihmisiä lähestyvät ihmiskauppiaat väärin lupauksin työstä ja paremmasta elämästä, sanoi IOM:n tiedottaja Dina Parmer. Hänen mukaansa pakolaiset eivät tunteneet riskejä.

Yksi perheenjäsen uhrataan

– Toiset voivat tietää sen olevan vaarallista, mutta heidän tilanteensa on niin epätoivoinen, että he ovat valmiit ottamaan äärimmäisiä riskejä, ehkä uhraamaan yhden perheen jäsenen muiden pelastamiseksi, hän sanoi.

Loput ihmiskaupan uhreista olivat 25 aikuista miestä ja kahdeksan poikaa, jotka oli pakotettu työhön. Viisi naista ja neljä tyttöä päätyi seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Bangladeshilainen avustusjärjestö Ypsa pyrkii kasvattamaan pakolaisten tietoisuutta ihmiskaupan vaaroista. Se on kerännyt raportteja Rohingya-yhteisön johtajilta sekä paikallisilta ja kansainvälisiltä ryhmiltä.

– Ihmiskaupan uhreja on yli tuhat, sanoi Jishu Barua Ypsasta.

Burmasta paenneita rohingya-muslimeja elää Bangladeshin Cox’s Bazarin alueella enimmäkseen pakolaisleireissä yli 900 000 henkeä, kertoo YK.

Noin 700 000 heistä saapui neljän kuukauden aikana sen jälkeen kun Rohingya-kapinalliset olivat aloittaneet hyökkäykset Burman turvallisuusjoukkoja vastaan elokuussa 2017. Hyökkäyksiä seurasivat turvallisuusjoukkojen operaatiot, joiden kohteena olivat rohingya-siviilit.

Burma kiistää useimmat syytöksistä.

Pakolaisten mahdollisuutta työhön rajoitetaan

Bangladesh kieltää pakolaisia lähtemästä leireiltä. He eivät saa ryhtyä muuhun työhön kuin osallistua pienimittaisiin ohjelmiin, joita humanitaariset järjestöt pyörittävät.

– He haluavat epätoivoisesti päästä pois leireistä tienaamaan rahaa, Barua kertoi puhelimitse Thomson Reuters Foundationille Cox’s Bazarista.

Ihmiskauppiaat väijyvät näitä ihmisiä tarjoten matka-apua ja työtilaisuuksia, kertoo IOM.

IOM:n dokumentoimissa tapauksissa oli esimerkiksi nainen, joka pakotettiin ”työskentelemään erittäin pitkiä tunteja hyvin pienellä palkalla kalateollisuudessa”. Tyttöjä ja nuoria naisia käytettiin usein kotiapulaisina.

Uusimmat

Fingerpori

comic