Uutiset

YK: Yli sata miljonaa paennut kodeistaan sotien ja vainojen vuoksi

Kotinsa jättäneiden määrä vastaa runsasta prosenttia koko maailman väestöstä.
Kotinsa jättäneiden määrä vastaa runsasta prosenttia koko maailman väestöstä tai maailman 14. väkirikkaimman valtion väkilukua. Siinä ovat mukana pakolaiset, turvapaikanhakijat sekä maiden sisäiset pakolaiset. Lehtikuva// AFP / LOUISA GOULIAMAKI

Sotia, vainoa ja ihmisoikeusrikoksia paenneiden ihmisten määrä on ensimmäistä kertaa ylittänyt sadan miljoonan rajapyykin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

–  Sata miljoonaa on vahva luku, joka samaan aikaan herättää ja hälyttää. Se on ennätys, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä, sanoi pakolaisjärjestön pääsihteeri Filippo Grandi järjestön tiedotteessa.

–  Tämän täytyy herättää ihmiset ratkaisemaan ja estämään tuhoisia konflikteja, lopettamaan vainoja ja puuttumaan niihin juurisyihin, joiden vuoksi viattomat ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, pääsihteeri jatkoi.

Rauha ja vakaus ainoa keino muutokseen

Kotinsa jättäneiden määrä vastaa runsasta prosenttia koko maailman väestöstä tai maailman 14. väkirikkaimman valtion väkilukua.
Siinä ovat mukana pakolaiset, turvapaikanhakijat sekä maiden sisäiset pakolaiset.

Oman osansa pakolaisvirtaan ovat tuoneet Ukrainan sotaa pakenevat ihmiset. Ukrainasta on paennut noin kuusi miljoonaa ihmistä ja maan sisäisiä pakolaisia on noin kahdeksan miljoonaa.

–  Suhtautuminen Ukrainan sotapakolaisiin on ollut erittäin positiivinen. Myötätunto on edelleen voimissaan, ja samanlaista mobilisaatiota tarvitaan kaikkiin kriiseihin ympäri maailmaa, Grandi muistutti.

–  Humanitaarinen apu on kuitenkin palliatiivista hoitoa, ei lääke. Jotta suuntaus saadaan käännettyä, tarvitsemme rauhaa ja vakautta, jotta viattomien ihmisten ei tarvitse pelata uhkapeliä sen suhteen, kohtaavatko he akuutin vaaran kotona vai lähtevätkö vaaralliselle pakomatkalle ja pois maasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic