Uutiset

YK:n ilmastokokous Glasgowssa siirrettiin marraskuulta ensi vuodelle

Kokous on merkittävin ilmastokokous sitten vuoden 2015 Pariisin konferenssin.
Skotlannin Glasgown keskustassa oli maaliskuun lopulla hiljaista koronaviruspandemian takia julistettujen rajoitustoimien vuoksi. Kuva: epa08319753
Skotlannin Glasgown keskustassa oli maaliskuun lopulla hiljaista koronaviruspandemian takia julistettujen rajoitustoimien vuoksi. Kuva: epa08319753

YK:n ilmastokokous, joka piti järjestää myöhemmin tänä vuonna Britannian Glasgowssa, on päätetty siirtää ensi vuoteen maailmaa ravistelevan koronaviruspandemian vuoksi, kertovat Guardian-lehti ja Reuters.

Kyseessä on tärkein ilmastokokous sitten Pariisin vuoden 2015 kokouksen, jossa solmittiin merkittävä ilmastosopimus. Marraskuuksi aiottu kokous pidetään nyt ensi vuonna, mutta tarkemmasta ajankohdasta ei ole vielä sovittu.

Asiasta päättivät myöhään keskiviikkona YK sekä useiden maiden edustajien kanssa asiasta neuvotellut Britannian energiaministeri ja Cop26-kokouksen puheenjohtaja Alok Sharma.

– Maailmaa kohtaa tällä hetkellä vertaansa vailla oleva globaali haaste ja valtiot keskittyvät nyt ihmiselämien pelastamiseen ja Covid-19-viruksen vastaiseen taisteluun. Päätimme siksi siirtää Cop26:n, hän sanoi Guardianin mukaan.

– Jatkamme kumppaneidemme kanssa väsymättä työskentelyä ilmastokriisin vuoksi ja odotan ilolla uutta päivämäärää konferenssille.

Cop26-kokous oli määrä järjestää Glasgowssa SEC-areenalla, jonka Skotlannin hallitus aikoo muuttaa kenttäsairaalaksi viruksen uhreja varten.

Siirretyksi tulee myös aiempi ilmastokokous Saksan Bonnissa, missä myös on voimassa laajat koronaviruksen vastaiset rajoitustoimet.

”Ilmastohätätilaa ei voida asettaa tauolle”

Britannian Greenpeacen johtaja John Sauven sanoi nyt olevan tärkeää, että hallitukset eivät peräänny ilmastonmuutosta rajoittavista sitoumuksistaan.

– Päätös siirtää Glasgown ilmastoneuvottelut oli vääjäämätön maailmaa nyt vastassa olevan terveyshätätilan vuoksi, hän kertoi.

– Mutta huippukokouksen siirtämisen ajaksi ilmastohätätilaa ei voida asettaa tauolle. Hallitusten kannustinpaketit ovat avain siihen, miten tämä hätätila vaikuttaa ilmastohätätilaa koskeviin toimiin.

Finanssimarkkinoiden mullistusten vuoksi toiveet siitä, että vuosi 2020 olisi ratkaiseva ilmastotoimien edistämiseksi, ovat nopeasti heikentyneet.

Jotkin investoijat, diplomaatit ja aktivistit kuitenkin toivottivat siirron tervetulleeksi. Heidän mukaansa tällä tavalla hallitukset saavat lisää aikaa valmistella ilmastotoimia parempaan lopputulokseen kuin mitä olisi ollut mahdollista pandemian aikana.

YK ilmoitti myös, että lokakuussa pidettäväksi aiottu huippukokous uhanalaisten lajien suojelemiseksi on myös siirretty ensi vuodelle. Kokous piti järjestää Kiinan Kunmingissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic