Uutiset

Yksi asia hämmentää hallituksen viinauudistuksessa – ”Eikö nuoria pitänyt suojella tältä?”

Helsinki

Päihdetyön lääkäri kummastelee hallituksen linjauksia uudeksi alkoholilaiksi. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki sanoo, että uudistukset tulisivat aiheuttamaan huomattavasti lisäongelmia niin terveydenhuoltoon kuin sosiaalipuolelle.

– Tämä kokonaisuus on häkellyttävä. En olisi henkilökohtaisesti uskonut, että näin laajasti ja monella tavalla vaarannetaan tätä trendiä, jossa alkoholin käyttö on vähentynyt erityisesti nuorilla. Nämä uudistukset muodostavat todellisen uhan kansanterveydellemme.

Alkoholilain kokonaisuudistus pitää sisällään toistakymmentä päälinjausta. Uudistus käytännössä varmistui, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pääsivät torstaina sopuun päälinjoista.

Simojoen mukaan yksi järjettömimmistä linjauksista oli vahvojen limuviinojen salliminen. Tähän asti laki on kieltänyt yli 2,7 prosenttia alkoholia sisältäneet limuviinat kaupoista. Nyt valmistustaparajoitus on poistumassa.

– Tutkimusten mukaan limuviinat ovat lisänneet nuorten juomista, jos niitä on saatavilla helposti. Selkeä riskiryhmä ovat nuoret naiset, mikä tekee muutoksesta entistä huolestuttavamman.

Simojoki ihmetteleekin, että eikö nuoria nimenomaan pitänyt suojella lainsäädännön pykälällä, joka on sallinut kaupoille vain käymisteitse valmistettujen alkoholituotteiden myynnin.

Aiemmin muun muassa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on ihmetellyt, miksi hallitus haluaa limuviinat ruokakauppaan, vaikka samalla hallituksen kärkitavoitteena on lasten ja nuorten suojelu – jota EHYTin mukaan esitys ei tue.

Simojoki on huolissaan myös muun muassa annosvaatimusten poistamisesta. Nykyään alkoholijuomia saa anniskella asiakkaalle vain yhden kerrallaan, ja erikseen säädetyissä annoksissa.

– Tämä mahdollistaa laillisesti tupla- tai ilmeisimmin vaikka tripla-annosten myymisen asiakkaalle. Miten ravintola-ala pystyy aidosti huolehtimaan siitä, ettei jo päihtyneelle myydä isoa kerta-annosta, johtaen alkoholimyrkytykseen ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan.

Simojoki sanookin, että vaikka osa muutoksista on ymmärrettäviä, niin lakiuudistus kokonaisuutena näyttäytyy hänelle ennen kaikkea alkoholin myynnin maksimoinnilta eikä perustellulta normienpurulta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic