Uutiset

Yksi kouluesitelmä sai tuhannet vastustamaan seksuaalista häirintää – He saivat Metoon vauhtiin

Metoo-kampanja seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kitkemiseksi on käynyt suurilla kierroksilla Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Suomessa on kuitenkin ollut tähän asti hiljaisempaa. Vaan ei enää.

Ellen Sahlström seurasi Ruotsin uutisia ja Metoo-keskustelua. Sahlström tiesi omasta koulustaan joitakin häirintätapauksia, mutta ongelman laajuus oli piilossa.

-Pidin äidinkielen tehtävänä puheen aiheesta. Kaverit kertoivat kokemuksistaan ja sanoivat, että ”hyvä kun otit asian esille”.

Sahlström perusti Whatsapp-ryhmän, johon tuli 150 nuorta naista. He keräsivät kymmeniä kokemuksia koululta ja päättivät julkaista tiedot suoraan tiedotusvälineille. Övistoo-teemalla maanantai-iltana julkaistu viesti tavoitti nopeasti kaikki merkittävimmät tiedotusvälineet.

Päätös julkistaa tiedot oli helppo. Monet tytöt olivat kertoneet seksuaalisesta häirinnästä koulun johdolle. Toimenpiteistä häiritsijöitä kohtaan ei kerrottu, joten jäi vaikutelma, ettei mitään tehty.

Koulun opettaja oli esimerkiksi laittanut käden tytön takapuolelle tai alaselälle. Monet opettajat syyllistyivät häirintään vuosikausia. Opettajat myös katsoivat läpi sormien, kun samanikäiset pojat häiritsivät tyttöjä.

Suomenruotsalaisten naisten pato murtui

Keskiviikkoaamuna yli 6 000 suomenruotsalaista naista julkaisi vetoomuksen Astra-lehden verkkosivuilla hiljaisuuden murtamiseksi. Heidän teemanaan oli ”dammen brister”, suomeksi pato murtuu.

Julkaisun joukossa oli 800 eri kokemusta seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta.

-Suomenruotsalaisten naisten vetoomus oli tosi hyvä. Nyt on vapaus, että saa kertoa ja voi kertoa. Nyt odottelemme koko Suomen kansan reaktiota, sanoo Bella Paasimäki.

Nuoret naiset ovat huojentuneita. Asiaa on alettu selvittää heidän koulussaan. He ovat saaneet nostettua seksuaalisen häirinnän uudella voimalla valtakunnalliseen keskusteluun.

Sahlström uskoo, että Metoo-kampanjalla on mahdollisuus muuttaa maailmaa parempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.

-Metoo on maailman paras kampanja. Aika harva sanoo, ettei ole kuullut siitä.

Häpeä on estänyt puhumasta

Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Sanna Aaltonen kiittää sosiaalista mediaa siitä, että häpeän ilmapiiriä on saatu purettua. Naiset uskaltavat kertoa häirinnästä.

Monesti häirinnästä kertovaa uhria aletaan syyllistää joko ”avuttomana” tai ”tiukkapipona”. Kulttuuriset selitysmallit ovat tiukassa.

-Voidaan kyseenalaistaa kohdetta. Vaikka olisi sanonut ei, kysytään, osasiko sanoa sen oikein, Aaltonen kertoo.

Samaa väheksyntää ovat kohdanneet nuoret naiset. Väheksyntä on pitänyt yllä häirinnän hiljaista hyväksymistä.

-Moni vanhemmista naisista ei ymmärrä koko ongelmaa. He sanovat, että se johtuu siitä, kun laittaa niin vähän vaatetta päälle, sanoo Ellen Sahlström.

Seksuaalista häirintää on vaikea viedä oikeuteen. Lähin pykälä on vuonna 2014 rikoslakiin tullut seksuaalinen ahdistelu. Oikeusprosessi on kuitenkin pitkä ja uhrille häpeällinen, mahdollisesti kalliskin.

Ongelman ratkaiseminen on helpointa keskustelemalla ja tuomalla häirintä julki. Helppoa ei ole sekään, vaan se vaatii tavattomasti rohkeutta.

 

Seksuaalisen ahdistelun rikosilmoitukset
Seksuaalinen ahdistelu on ollut rikoslaissa syyskuusta 2014.Siinä kriminalisoidaan koskettamalla tehty seksuaalinen teko, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.Vuonna 2015 rikosilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin 284. Vuonna 2016 niitä tehtiin 536. Syyskuun loppuun 2017 oli tehty 314 rikosilmoitusta.Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.Lähteet: Rikoslaki, Poliisiammattikorkeakoulun tilastot 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic