Uutiset

Yksityiset terveyspalvelujen tuottajat hitaita - Potilastiedon arkistossa vasta vajaa kolmannes

Noin 6 000 yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajaa on liittynyt valtakunnallisen Kanta-palvelun potilastiedon arkiston käyttäjiksi. Valvira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) patistelevat nopeampaan liittymistahtiin.

-Kirimistä on, sillä palveluntuottajia on kaiken kaikkiaan yli 20 000, toteaa ryhmäpäällikkö Eine Oinas-Soudunsaari Valvirasta.

Liittymiseen patistaa myös sote- ja maakuntauudistus, jonka jälkeen palveluntuottajana toimiminen maakunnan lukuun ole enää mahdollista ilman kansallisissa sähköisissä järjestelmissä mukana olemista.

Liittymisvalmistelut olisi hyvä aloittaa Oinas-Soudunsaaren mukaan mahdollisimman pian. Ohjeita löytyy esimerkiksi Kanta-palveluiden käsikirjasta, joka löytyy Kanta.fi -verkkosivuilta.

-Tämä on iso ponnistus, mutta siitä selviää, kun on ajoissa liikkeellä, hän lisää.

Forssan kuntouttamislaitos Oy valmistautuu Kanta-potilastietopalveluiden käyttöönottoon ensi keväänä. Ennen kuin yrittäjä Heidi Oikari voi ryhtyä kirjaamaan potilastiedot valtakunnalliseen järjestelmään, edessä on monta vaihetta.

-Liikkeelle lähdin siitä, että tein suunnitelman miten ja missä aikataulussa edetään yhdessä sähköisen asiakastietojärjestelmäni toimittajan kanssa, Oikari kertoo.

Liittymisen takaraja umpeutui jo

Liittymisen takarajaa on vaikea antaa, koska itse asiassa lakisääteinen takaraja umpeutui jo syyskuussa 2015. THL:n erikoissuunnittelija Päivi Achte kertoo, että yksityisille palvelutuottajille tarkoitetut potilastietojärjestelmät eivät silloin olleet vielä kaikilta osin valmiina.

-Kun maakunta- ja sote-uudistukseen liittyvät lait saavat keväällä eduskunnassa hyväksynnän, varmentuvat myös yksityiskohdat tuottajana toimimisesta.

Achte huomauttaa, että liittymistä ei pidä viivytellä. Potilastiedon arkiston käyttöönotto on tehtävä ennemmin tai myöhemmin, jos haluaa olla mukana tuottajana myös uudistuksen jälkeen.

Palveluntuottajat ovat nyt Achten havaintojen mukaan ymmärtäneet liittymisen merkityksen ja hyväksyneet sen. Kansalaisten Omakanta ja sinne kirjattavat tiedot nähdään yhtenä palvelun laatua parantavana tekijänä.

-Liittymisen vastahankaa oli aluksi etenkin pienillä yrityksillä, joilla ei välttämättä ole asiantuntemusta ja osaamista it-asioiden hoitamiseen. Palautetta tuli myös liittymisen kalleudesta, mutta markkinat ovat toimineet, ja tarjolla on myös pienille yrityksille sopivia tietojärjestelmäratkaisuja.

Lääkäriasemat,työterveyshuolto ja fysioterapia-alan toimijat ovat olleet aktiivisia Kanta-palvelun käyttöönotossa. Optinen toimiala ja terapiapalveluiden tuottajat ovat lämmenneet hitaammin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic