Uutiset

Yksityisten hoivakotien varautuminen epidemiatilanteisiin on kunnan vastuulla – "Lainsäädännöllistä varautumista koskevaa velvoitetta ei ole"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) mukaan jotkut etsivät nyt syyllistä väärästä suunnasta, kun varautumisesta pitäisi huolehtia terveydenhoitoyksiköissä. Kunnat voivat vaikuttaa varautumiseen ja suojavälineiden riittävyyteen myös silloin, kun kunta ja yksityinen palvelutuottaja solmivat keskinäisiä sopimuksia.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkoi keskustelua Twitterissä. Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkoi keskustelua Twitterissä. Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Koronaepidemian jälkeen kunnat joutuvat sopimaan yhä yksityiskohtaisemmin siitä, millä tavalla yksityisten palvelukotien pitää varautua erilaisten häiriötilanteiden varalle.

Kunnilta tämä vaatii entistä parempaa kilpailutus- ja sopimusosaamista, kun kunnat ulkoistavat sosiaalipalveluitaan yksityiselle sektorille.

–Varautumista koskevat kohdat ostopalvelusopimuksissa ovat hyvin eritasoisia. Voi olla, että vanhemmissa sopimuksissa varautumiseen liittyviä asioita ei ole huomioitu ollenkaan, Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tanja Myllärinen sanoo.

Hänen mukaansa ostosopimusta tehdessä varautumiseen liittyvistä asioista voidaan tarvittaessa sopia hyvinkin yksityiskohtaisesti.

–Varmuusvarastojen sisällöistä ja koosta voidaan kyllä sopia hyvinkin yksityiskohtaisesti. Nyt meillä on tilanne, jossa tätä joudutaan opettelemaan kantapään kautta. Jos sopimukset jäävät liian yleiselle tasolle tai ovat tulkinnanvaraisia, niin tilanne voi olla, etteivät varmuusvarastot ole riittävällä tasolla, Myllärinen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että nyt kyseessä on niin laaja pandemia, ettei hyvälläkään varautumisella voi vaikuttaa suojamaskien maailmanlaajuiseen pulaan.

–Tämän kokoluokan vihollista meillä ei ole ollut, sitten espanjantaudin. Tämä tilanne osoittaa myös sen, ettei kaikkeen voida varautua täydellisesti.

Hoivakodeissa varmuusvarastojen taso riippuu kunnasta

Sosiaalipalveluita tuottavien yritysten, kuten hoivakotien, varautumisesta suojavarusteiden osalta ei tällä hetkellä määritellä tarkasti missään laissa.

–Sosiaalipalveluita koskevaa lainsäädännöllistä varautumista koskevaa velvoitetta ei ole olemassa. Yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja koskevat sopimukset mainitaan vain kansallisessa pandemiasuunnitelmassa, johtaja Arja Laitinen Hali ry:stä sanoo.

Kansallinen pandemioiden varautumissuunnitelma päivitettiin vuonna 2012, kun pari vuotta aiemmin maailmalla oli riehunut sikainfluenssa.

Lakiin tarvitaan muutoksia

Arja Laitinen sanoo, että jo nyt sosiaalipalveluiden yksiköt pitävät jonkinlaista varastoa myös suojavälineiden osalta, mutta laajemmasta varautumisesta pitää sopia nimenomaan kunnan ja palveluntuottajan välisissä sopimuksissa.

– Jatkossa varmasti määritellään tarkemmin se, minkälaisilla varusteilla ja materiaaleilla varustautuminen pitää tehdä. Tämä vaatii myös lainsäädännön uusimista ja tarkempia sopimuksia palvelun ostajan ja tuottajan välillä.

Mikäli yksityisiltä terveys- ja sosiaalialan yrityksiltä vaaditaan tulevaisuudessa mittavampia suojausvälineiden varmuusvarastoja muiden tarvikkeiden lisäksi, tämä tarkoittaisi myös varmuusvarastotilojen rakentamista.

– Jos hoivakodeissa pitää varautua laajemmin kuin suojamaskeja varastoimalla, se lisää myös varastojen tarvetta. On järkevämpää miettiä sitä, että yksityisten yritysten varautumissuunnitelmat tehdään yhteistyössä kuntien kanssa, jolloin kuntien varastotilaa voidaan hyödyntää. Edessä tosin voi olla sekin, että varastotilojen rakentamisesta annetaan erilliset ohjeet, koska eivät hoivakotien suojausvälineet kaappeihin mahdu.

Ministerit kritisoivat puutteellista varautumista

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) arvosteli eilen keskiviikkona sitä, etteivät kaikki sairaanhoitopiirit, kunnat ja yksityiset toimijat ole varautuneet koronaepidemian kaltaiseen tilanteeseen riittävän hyvin.

– Olen edelleen vilpittömästi sitä mieltä, että olimme varautuneet hyvin. Ehkä kunnissa ja yksityispuolella olisi pitänyt varautua myös hyvin, Pekonen sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkoi arvostelua Twitterissä keskiviikkona.

– Pandemiasuunnitelman mukaisesti terveydenhuollon yksiköillä tulee olla varmuusvarastoissaan vähintään 3-6 kuukauden normaalia kulutusta vastaava määrä suojaimia ja muita keskeisiä terveydenhuollon tarvikkeita, hän kirjoitti tviitissään.

Hän sivalsi, että jotkut hakevat syyllistä valtion tai elinkeinoelämän suunnasta.

– Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa. Hallitus tekee kaikkensa vastatakseen kasvavaan tarpeeseen suojainten saamiseksi, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on suojattava asianmukaisesti.

Halin Arja Laitisen mukaan kuuden kuukauden varmuusvarastotkaan eivät riittäisi nykyisen kaltaisessa tilanteessa, koska suojavälineiden kulutus on niin kova.

– STM:n antamien ohjeiden mukaan puolen vuoden varastot kuluvat yhdessä, kahdessa päivässä, sillä suojavarusteiden kulutus on niin suurta. Nykyisillä ohjeistuksilla Suomessa toimivissa niin julkisen kuin yksityispuolen hoivakodeissa tarvitaan 13–15 miljoonaa suojamaskia kuukaudessa, Laitinen sanoo.

Kotirintamalla ei ole riitelyn aika

Kuntaliiton Tarja Myllärinen ei halua nostaa syyttävä sormeaan mihinkään suuntaan. Hän korostaa, että nyt käsissä on maailmanlaajuinen kriisi, jota ei ratkota syyllisten etsimisellä.

– Nyt taistellaan sellaista vihollista vastaan, ettei kotirintamalla pidä alkaa nokitella toisia Kaikki ponnistelut pitää käyttää tilanteen hoitamiseen. Tilanne kuitenkin läpivalaisee järjestelmämme ja meidän on jatkossa varauduttava tällaisia tilanteita varten vielä yksityiskohtaisemmin.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 8.4. kello 16.55.

Uusimmat

Fingerpori

comic