Uutiset

Yksityisten terveyspalvelujen Kela-korvausten leikkaus ei häätänyt asiakkaita

Vaikka yksityisistä terveyspalveluista maksettavat Kela-korvaukset pienenivät erityisesti viime vuonna, palvelujen käyttö pysyi jotakuinkin ennallaan edellisvuoteen verrattuna.

Tämä selviää Kelan tuoreesta korvaustasojen alentamisen vaikutuksia koskevasta tutkimuksesta.

Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren sanoo Lännen Medialle, että koska leikkaukset olivat suhteellisen isoja, palvelujen käyttö olisi voinut myös vähentyä. Toisaalta korvaukset ovat olleet jo pitkään melko pienet käynnistä perittyyn hintaan verrattuna.

Tutkimuksen mukaan Kela-korvausta saaneiden osuus väheni viime vuoden tammi–kesäkuussa vain alle prosenttiyksikön edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Hammashoidossa vähennys oli hieman isompi kuin yksityislääkäripalveluissa.

Tuloryhmien väliset erot yksityispalvelujen käytössä ovat edelleen kasvaneet. Käyttö on vähentynyt etenkin pienituloisten kohdalla. Mitään romahdusta viime vuonna ei kuitenkaan pienituloisillakaan tapahtunut.

Terveyspalvelujen Kela-korvauksia on leikattu vuosina 2013, 2015 ja 2016. Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmassa leikkauksilla on haettu säästöjä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic