Uutiset

Yle: oikeuskansleri alkaa tutkia, ovatko virkamiehet salanneet tietoa eduskunnalta – ministeriön mukaan sote-valiokunta sai oikeat tiedot

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg kiistää jyrkästi, että virkamiehet olisivat tarkoituksellisesti jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle.
Yle kertoi aiemmin aamulla, että Nerg oli vastannut Twitterissä Nergille osoitettuun kysymykseen: pitäisikö jonkun erota, että jos Helsingin Sanomien uutinen pitäisi paikkansa, niin pitäisi erota. Kuva: Mauri Ratilainen
Yle kertoi aiemmin aamulla, että Nerg oli vastannut Twitterissä Nergille osoitettuun kysymykseen: pitäisikö jonkun erota, että jos Helsingin Sanomien uutinen pitäisi paikkansa, niin pitäisi erota. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan, että Helsingin Sanomien uutinen valtiovarainministeriön virkamiesten sähköposteista antaa väärän kuvan tapahtuneesta.

Virkamiehet kirjoittivat viestit 28. helmikuuta, jolloin maakunta- ja sote-uudistuksen rahoituskokonaisuuden yksityiskohdat eivät olleet tiedossa. Virkamiehet kertoivat täsmälliset tiedot eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 6. maaliskuuta.

Tiedotteen mukaan sote-valiokunta sai oikeat tiedot asiasta.

– Eduskunta pyysi meiltä tietoja erittäin tiukalla aikataululla tilanteessa, jossa täsmällisiä tietoja ei vielä ollut. Annoimme eduskunnalle täsmälliset tiedot heti, kun ne olivat saatavilla, valtiosihteeri kansliapäällikkö Martti Hetemäki sanoo.

Pöysti tutkii tapausta

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ryhtyy tutkimaan, ovatko virkamiehet salanneet sote-uudistukseen liittyvää tietoa eduskunnalta. Asiasta uutisoi Yle https://yle.fi/uutiset/3-10735913

Pöysti oli todennut, että valtioneuvoston virkamiesten tehtävänä on huolehtia virkavalmistelusta ja eduskunnan päätöksenteon kannalta tarpeellisten selvitysten tekemisestä ja kokoamisesta oikeiden tietojen esittämiseksi eduskunnalle.

Oikeuskanslerille tehtiin aamupäivän aikana ainakin kaksi kantelua, mutta Ylen mukaan tämäntyyppiset asiat oikeuskansleri ottaa tutkittavaksi myös oma-aloitteisesti.

Olennaisia tietoja jäi kertomatta

Helsingin Sanomat kertoi aamulla , että valtiovarainministeriön virkamiehet jättivät kertomatta eduskunnalle olennaisia tietoja maakunta- ja sote-uudistuksesta https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006067566.html. Kertomatta jääneet tiedot olisivat voineet johtaa lainmuutoksiin, jotka olisivat estäneet uudistuksen toteutumisen aikataulussa.

Lehden näkemien sähköpostiviestien mukaan valtiovarainministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa oli kyse sadoista miljoonista euroista.

Eduskunnan virkamiehet ovat tulkinneet viestejä niin, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ajaneet hallituksen poliittista uudistusta jättämällä kertomatta tärkeitä yksityiskohtia.

Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada valtioneuvostolta asioiden käsittelyssä tarvitsemansa tiedot.

Pimitetyssä tiedossa on kyse maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotoutuskorvausten rahoittamisesta eli 210 000 eurosta.

Nerg ei puuttunut ongelmaan

Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg ei puuttunut havaittuun ongelmaan, vaikka hän näki sähköpostiviestit. Nerg oli valtiovarainministeriössä keskeisessä asemassa maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa.

HS:n mukaan Nerg kiistää jyrkästi, että virkamiehet olisivat tarkoituksellisesti jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle.

– Tämä tieto ei ollut millään tavalla relevantti, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta ei meiltä siitä kysynyt. Meiltä kysyttiin kasvupalvelulainsäädännöstä. Myöhemmin, kun tätä nimenomaista asiaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa suullisesti kysyttiin, se myös kerrottiin, Nerg sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

Lännen Media ei ole tavoittanut Nergiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic