Uutiset

Yle: Puhemiesneuvosto käsitteli kansanedustaja Tavion natsivertausta – rangaistuksia ei ole kuitenkaan tulossa

Turkulainen kansanedustaja Ville Tavio kohautti eduskunnassa keskiviikkona vertaamalla EU:ta natsi-Saksaan. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli perjantaina kansanedustaja Ville Tavion (ps.) edellisenä päivänä eduskunnassa pitämää puheenvuoroa, jossa hän rinnasti EU:n natsi-Saksaan.

Ylen mukaan puhemiesneuvosto piti Tavion käyttämiä sanavalintoja hyvin epäonnistuneina.

Puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi olleensa keskiviikkoiltana asiasta yhteydessä Tavioon, muttei referoinut keskustelua sen enempää julkisuuteen. Hän piti asiaa loppuun käsiteltynä, mutta toivoi Tavion vielä avaavan, mitä hän puheillaan oikein tarkoitti.

Tavio näki keskiviikkona yhtäläisyyksiä EU:n ja natsi-Saksan välillä, kun eduskunnassa keskusteltiin EU:n tulevasta kehityksestä.

– Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa. EU:n globalismi on vain uudenlaista fasismia, fasismia uudessa muodossa.

– Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan. Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio sanoi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi keskiviikkona, että Tavio ylitti väitteillään kaikki keskustelun sopivuuden ja totuuden rajat. Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) vaati, että puhemiesneuvosto ottaa Tavion puheet käsittelyyn.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti EU:n vertaamista natsi-Saksaan erittäin halventavana.

– Se halventaa myös niitä uhreja, joita natsi-Saksan aikana syntyi, Sipilä sanoi.

Monet kansanedustajat vaativat perussuomalaisia sanoutumaan välittömästi irti Tavion puheista, mutta niin ei tapahtunut.

Uusimmat

Fingerpori

comic