Uutiset

Ylen toimittajan kunnianloukkauksesta syytetyt kiistivät rikokset MV-jutussa – vainoamisesta syytetty Bäckman pääsi vielä ääneen

Ylen toimittajan vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta syytetty Johan Bäckman sai puheenvuoron vielä MV-julkaisua koskevassa oikeudenkäynnissä torstaina Helsingissä.

Bäckmania syytetään törkeästä kunnianloukkauksesta, siihen yllyttämisestä sekä vainoamisesta. Syytteet liittyvät Ylen toimittajaa Jessikka Aroa koskeviin kirjoituksiin ja niiden seurauksiin. Lisäksi törkeässä kunnialoukkaussyytteessä ovat MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin sekä yksityishenkilö, jonka on sanottu toimineen sivuston keskusteluosion moderaattorina.

Torstaina käytiin juttukokonaisuuden loppupuheenvuorot. Syyttäjien ja asianomistajana jutussa olevan Aron asianajajan jälkeen lausuntonsa antoivat Bäckman ja muut syytetyt.

Torstain istuntopäivä viivästyi usealla tunnilla alkuperäisestä aikataulusta.

Bäckmanin puolustus: ei näyttöä tahallisuudesta

Oikeudenkäynnin loppulausunnoissa äänessä ovat yleensä asianajajat. Bäckmanin asianajaja Jyrki Leivonen kiistikin aluksi pitkälti Bäckmania koskevan vainoamissyytteen muun muassa sillä perusteella, että Aro oli julkisuuden henkilö ja ammatiltaan toimittaja, jonka pitäisi käydä aiheistaan keskustelua eri ihmisten kanssa.

Törkeän kunnianloukkaussyytteiden osalta Leivonen muun muassa totesi, että teko edellyttäisi tahallisuutta, mitä hänen mukaansa Bäckmanilla ei ole ollut.

Oikeus salli Bäckmanille vielä loppulausunnon päätteeksi puheenvuoron. Bäckman puhui vielä oikeudessa Twitter-viesteistä, joita syyttäjä on pitänyt yhtenä näyttönä muun muassa vainoamissyytteelle.

Bäckman totesi, että Aro oli reagoinut Bäckmanin mukaan myönteisesti moneen Aroa koskevaan Twitter-viestiin, koska Aro oli hänen mukaansa lähettänyt niitä eteenpäin.

Bäckman yritti lukea ääneen vielä Iltalehdessä julkaistua kirjoitusta, jossa käsiteltiin Aroa koskevaa kokonaisuutta, mutta oikeuden puheenjohtaja keskeytti hänet.

Korvauksia vaaditaan yli 100 000 euroa

Ylen toimittaja Aro vaatii korvauksia kaikilta kolmelta yhteensä yli 100 000 euroa kärsimistään korvauksista, ja kaikki kolme syytettyä ovat pääosin kiistäneet korvausvaatimukset.

Syytteissä olevan yksityishenkilön asianajaja vaati tämän osalta syytteiden hylkäämistä tai korkeintaan asian korvaamista sakoilla. Hänen mukaansa moderaattoriksi kutsutun yksityishenkilön osuus jutuissa on ollut pieni.

Syyttäjä on kutsunut häntä moderaattoriksi, koska hän oli esitutkinnassa tunnustanut toimineen keskustelujen moderaattorina. Riitaista kuitenkin on, oliko kyseinen ihminen Janitskinin sijainen ja mikä hänen todellinen valtansa MV-julkaisussa on ollut.

-Näyttö ei tue annettuja rooleja, tämän asianajaja totesi.

Vastaava toimittaja vai ei?

Iltapäivän päätteeksi ääneen pääsi vielä myös Ilja Janitskin puolustus. Janitskinia koskevassa monessa syytteessä on kyse siitä, että tämän on katsottu olevan MV-julkaisun vastaava toimittaja, jolloin hän olisi vastannut muistakin kirjoituksista kuin vain omistaan.

Janitskinin puolustus on toistuvasti vedonnut siihen, ettei tämä ole sananvapauslaissa mainittu vastaava toimittaja. Oikeudessa Janitskin on kuitenkin myöntänyt perustaneensa ja omistaneensa sivuston.

-Janitskin ei ole ollut verkkojulkaisun sisällöstä vastaava henkilö, Janitskinin puolustusasianajaja totesi oikeudessa.

Janitskinin itse kirjoittamat tekstit eivät puolestaan ole hänen puolustuksensa mukaan loukanneet Aron kunniaa, eikä kyse ole heistä ollut maalittamisesta.

Janitskin ja moderaattoriksi kutsuttu henkilö ovat syytteessä vielä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Molemmat kiistivät syytteensä erikseen.

MV-jutun oikeudenkäynti jatkuu vielä ensi viikolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic