Uutiset

Ylen toimitusjohtaja tuli Nokia Siemensiltä ja lähtee yksityiselle loppukautta leimasi Sipilä-gate

Vuoden loppuun mennessä paikkansa jättävä Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen aloitti tehtävässään toukokuun alussa 2010 Mikael Jungnerin seuraajana.

Kivinen toimi sitä ennen viestintäjohdon tehtävissä Nokiassa ja Nokia Siemens Networksissa. Hän siirtyy Yleisradiosta yksityisen sektorin palvelukseen, mutta kertoo uusista tehtävistään vasta myöhemmin keväällä.

Kivinen aloitti Nokiassa viestintäjohtajana vuonna 1988 ja yleni 1990-luvun lopulla Nokian yhtymäviestinnän johtoon. Hän toimi Nokian Brysselin-toimiston vetäjänä ja vastasi Nokian EU-suhteiden hoitamisesta vuosina 2003–2007. Ennen Yleä hän toimi Nokia Siemens Networksin yhteiskuntasuhdejohtajana.

Kivisen toimitusjohtajan paikka Ylessä oli toistaiseksi voimassa oleva, kun vielä hänen edeltäjänsä johtajuus oli määräaikainen.

Kivisen loppukautta leimasivat Ylen hankaluudet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Yle uutisoi pääministerin sukulaisten omistaman yhtiön liikesuhteista valtion omistamaan Terrafame-kaivokseen. Uutisen jälkeen pääministeri pommitti Ylen toimitusta sähköposteilla. Sen jälkeen Ylen uutista muutettiin ja aiheen käsittelyä Ylessä rajoitettiin.

Kohun seurauksena Sipilän tahtoon päätoimittajana taipunut Atte Jääskeläinen joutui lopulta jättämään paikkansa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavana päätoimittajana. Tilalle nimitettiin
Aamulehden
vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Sipilä-kohu aiheutti vakavan tahran Ylen riippumattomuuteen, ja se sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen journalistisen päätösvallan luovuttamisesta toimituksen ulkopuolelle. Tapahtumat synnyttivät myös voimakasta ristivetoa Ylen henkilökunnassa.

Kivisen mukaan Ylen riippumattomuus ei kuitenkaan ollut kohussa uhattuna. Ylen journalistista päätöksentekoa arvioinut professori Olli Mäenpää näki kuitenkin viime keväänä runsaasti korjattavaa Ylen riippumattomuuden turvaamisessa. Yhtiön lupaamien korjaustoimien jälkeen kuohunta laantui, ja tilanne näytti ajan mittaan rauhoittuneen.

Kivinen ei ole minkään puolueen jäsen, mutta on kuulunut Kokoomuksen Nuorten Liittoon 1970-luvulla.

Kivinen valmistui kauppatieteen maisteriksi 1985 Turun kauppakorkeakoulusta. Kivisen pro gradu -opinnäytetyön nimi oli Kuljetusmuodon valinta elektroniikka-alan vientikuljetuksissa.

Kivinen puhuu viittä kieltä, on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hän soittaa ja laulaa Åttopojat-yhtyeessä nimellä Ilari Vinkuen.

Kivinen osallistui MTV3:n Syksyn säveleen vuonna 1984 Tomppa ja Tiilin Veljekset -kokoonpanossa. Kivinen toimi yhtyeen laulusolistina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic