Uutiset

Ylen UMK-tuottaja ei niele musiikintekijöiden kritiikkiä Saara Aallon viisumonopolista: "90 % suomalaisista on tyytyväisiä"

Ylen Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio vastaa kritiikkiin Saara Aallon viisumonopolista ilmeisen tuohtuneena. Hän väittää, että Suomen musiikintekijät ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen olisi itse osallistunut Uuden musiikin kilpailuun (UMK) ja purnannut oman yhtyeensä kohtelusta järjestönsä lehdessä.

-Toivosella oli oma biisi kilpailussa mukana. Hän on närkästynyt siitä, että laittoi rahaa kilpailuun, jossa ei menestynyt. Esittäisin vastakysymyksen: kuinka oikein on kirjoittaa oman järjestönsä lehdessä oman bändinsä huonosta kohtelusta, Autio tiedustelee.

Toivosen mielestä kysymys on erikoinen, eikä liity mitenkään UMK-asiaan.

-Minulla ei ole bändiä. Jos olisikin – ei ole olemassa mitään tuollaista Anssi Aution väittämää kirjoitusta, Toivonen puolustautuu.

-Kyllä olisi ihan oikein kirjoittaa esimerkinomaisesti oman bändin huonosta kohtelusta meidän lehteen, hän lisää.

Toivosen mukaan hän ei osallistunut viime vuoden UMK-kilpailuun omalla kappaleellaan. Suomen musiikintekijöiden sivulta ei löydy kirjoitusta, joka osoittaisi Aution väitteen todeksi.

Yle on saanut hyvää palautetta viisuehdokasvalinnasta

Suomen musiikintekijät kritisoivat Yleä Uuden musiikin kilpailun sääntöjen muuttamisesta kesken kaiken. Musiikintekijöiden mielestä on epäoikeudenmukaista, että noin 300 UMK-osallistujaa hylättiin ja Saara Aalto valittiin euroviisuedustajaksi kilpailun ohi.

Autio ei niele kritiikkiä, jonka mukaan Yle olisi tehnyt väärin. Hänen mukaansa suomalaiset ovat toivoneet tunnettua, osaavaa ammattilaista Suomen euroviisuedustajaksi, ja Ylelle on tullut hyvää palautetta huomattavasti enemmän kuin huonoa.

-Meille satelee kiitoksia. Suomalaiset ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Saara Aallon valintaan. Aalto on hyvä laulaja ja hän voi voittaa euroviisut, Autio vakuuttaa.

Aution mukaan ainoa suoranainen kritiikki asiasta on tullut Suomen musiikintekijöiden etujärjestön toiminnanjohtajalta Aku Toivoselta.

Musiikintekijöiden luottamus on mennyt

Toivonen on maininnut, että suomalaiset musiikintekijät eivät voi luottaa enää siihen, muuttuvatko euroviisuehdokasta valitsevan kilpailun säännöt jälleen, jos vastaava kilpailu vielä järjestetään.

Yle halusi löytää potentiaalisen viisuehdokkaan, jolla olisi mahdollisuuksia voittoon euroviisuissa. Suomen euroviisuklubi OGAE Finlandin puheenjohtaja Jouni Pihkakorven mukaan kansainvälisiltä faniyhteisöiltä on tullut sellaista viestiä, että Suomella olisi tänä vuonna hyvät mahdollisuudet voittoon X-factorissa hyvin menestyneen Aallon vuoksi.

-Kyllä 90 prosenttia Suomen kansalaisista on kiitollisia, että valitsimme Saara Aallon, Autio vakuuttaa.

Kilpailu muuttuu ajan mukana

UMK:n tarkoitus oli alun perin, että kilpailussa etsitään parasta suomalaista kappaletta euroviisuihin. Kritiikkiä UMK:a kohtaan on herättänyt myös se, että Saara Aallon kaikki kolme viisubiisiä ovat kansainvälisen tiimin aikaansaannoksia.

-Saaran levy-yhtiö Warner antoi vallan suomalaisille musantekijöille. Kun valitsimme Saaralle biisejä, niitä oli 23, joista yli puolet oli suomalaisia. Valintoja tehdessä olimme suhteellisen yksimielisiä siitä, mitkä kappaleet tulivat valituksi, Autio kertoo.

-Aktiiviset, optimistisen suomalaiset biisinkirjoittajat ottivat yhteyttä minuun, Yleen ja Warneriin ja kysyivät miten Saaralle voisi tehdä biisejä. Vastaus oli, että nyt ovat ovet auki. Sinne biisejä sisään vaan. Aikaa oli vaikka kuinka paljon.

Aallon biisivalinnat tehtiin vasta joulun jälkeen. Mutta eikö niiden pitänyt olla suomalaista alkuperää?

-Ilman muuta mieluummin suomalaista. Osaamista meiltä löytyy vaikka kuinka paljon. Jos minulta kysytään, niin ottaisin aina kotimaisen. Mutta en ota kotimaista vain sen takia, että se on kotimainen. Sen täytyy myös olla parempi.

Autio kannustaa ihmisiä tekemään musiikkia niin, että rima on korkeammalla.

-Esitysten suhteen rima on korkeammalla, artistien suhteen rima on korkeammalla. Pitää tehdä töitä sen eteen, että menestyy.

 

Yle ohitti 300 UMK-ehdokasta
Yleisradion järjestämä Uuden Musiikin Kilpailu on kaikille avoin tyylivapaa laulukilpailu, jossa kilpailukappaleen tulee olla ennen julkaisematon.Tämän vuoden kilpailuun oli kaksi hakuaikaa: toinen keväällä ja toinen syksyllä 2017. Kilpailuun lähetettiin noin 300 laulua.Kilpailijoiden joukosta ei löytynyt Ylen mukaan sopivia ehdokkaita, joten kaikki osallistujat saivat hylkykirjeen, ja euroviisuehdokkaaksi valittiin Saara Aalto kilpailun ulkopuolelta. Yleisradiolla on oikeus muuttaa kilpailun toteutustapaa.Saara Aallon kolmesta kappaleesta (Queens, Monsters ja Domino) valitaan raadin ja katsojien äänestyksellä paras. Voittanut kappale valikoituu Suomen euroviisukappaleeksi.Säveltäjien ja sanoittajien etujärjestö Suomen musiikintekijät ry on paheksunut julkisesti Ylen päätöstä muuttaa Uuden musiikin kilpailun sääntöjä kesken kilpailun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic