Uutiset

Yli 1 000 jäi ilman turvakotipaikkaa Suomessa – uusia avataan mutta hitaasti

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa Suomessa vuosittain 90 miljoonan euron kustannukset.

Nykytahdilla veisi 20 vuotta ennen kuin Suomessa olisi tarpeeksi turvakoteja. Nykyinen paikkamäärä ei vastaa tarvetta eikä väkiluvun mukaista kansainvälistä suositusmäärää. Turvakodit tarjoavat kriisiapua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeville.

Ensi vuonna avataan neljä uutta turvakotia ja 42 paikkaa. Viime vuonna peräti yli 1 000 turvan tarvitsijaa jäi ilman paikkaa kriisin keskellä.

-Olemme todella iloisia, että saamme valtion budjetista lisärahoitusta uusille kodeille, mutta totuus on, että tarve kuitenkin olisi useammalle. Viime vuonna turvakodeissamme sai paikan 2 227 tarvitsijaa, kertoo kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Ensi- ja turvakotien liitosta.

Turvakotipalveluihin myönnettiin ensi vuodelle neljän miljoonan lisärahoitus. Uudet turvakodit nostavat turvakotiverkoston perhepaikkojen määrän 143 paikasta 185 paikkaan. Ensi vuoden aikana avataan uudet turvakodit Tampereelle, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle ja Espooseen

Liitolla on 13 turvakotia. Niiden lisäksi toimii 10 turvakotia, joita ylläpitävät kunnat ja kaupungit sekä Folkhälsan, Monika-naiset ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Niidenkään paikat eivät riittäneet kaikille tarvitsijoille.

Uudet turvakodit perustetaan sinne missä tarve on suurin. Kohteiksi valikoituivat alueet, joilla turvakoteja ei ole tai kaupunkeihin missä paikkoja on asukasmäärään ja tarpeeseen nähden liian vähän.

-Suurin määrällinen tarve on Turun, Tampereen ja Helsingin rajaamassa kolmiossa, mutta myös harvaan asutuilla seuduilla koteja tarvittaisiin. Esimerkiksi pitkien etäisyyksien Lapissa ainoa turvakoti on Rovaniemellä, Muukkonen lisää.

Muukkonen huomauttaa, että turvakotien verkon olisi hyvä olla tiheä. Keskimäärin siellä asutaan noin 15 vuorokautta, mutta kriisi voi venyä jopa kolmeen kuukauteen.

-Tilanne on hankala, jos vapaa turvakotipaikka löytyy kovin kaukaa. Lapset eivät voi siksi jatkaa tutussa koulussa tai päiväkodissa ja aikuisen työssäkäynti vaikeutuu. Jos turvakoti sijaitsee kaukana, autottoman on sinne myös vaikea päästä.

Turvakotipalveluille laadittiin kansalliset laatusuositukset vuonna 2013, ja valtio otti vastuulleen turvakotipalvelujen rahoituksen vuonna 2015. Samassa yhteydessä turvakotipaikoista tuli asiakkaalle maksuttomia eikä niihin enää tarvita maksusitoumusta etukäteen.

Kriisiapua…väkivaltaan

Ensi- ja turvakodit tarjoavat kriisiapua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan.
Suomessa on 23 turvakotia. Niistä 13 on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä
Ensi vuonna avataan neljä uutta turvakotia Hämeenlinnaan, Tampereelle, Seinäjoelle ja Espooseen.
Vuoden 2018 aikana liiton turvakotiverkoston perhepaikkojen määrä nousee 143 paikasta 185 paikkaan.
2 227
Vuonna 2016 liiton jäsenyhdistysten turvakodeissa apua sai 2 227. Heistä 1 075 oli lapsia ja 1 080 naisia. 72 miestä hakeutui turvaan.
Nykyinen laki turvakotipalvelun tuottamisesta tuli voimaan vuoden 2015 alusta. Laki takaa tasa-arvoisemman pääsyn kriisipalveluihin, koska kunnat eivät enää määrittele maksusitoumuksin paikan tarvitsijaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic