Uutiset

Yli puolet suomalaisista vähentäisi kansanedustajien määrän sataan – Konkaripoliitikko: "Siinä suljettaisiin suita ihmisiltä, jotka ovat jo muutenkin heikoilla"

Kyselytutkimuksen mukaan niukka enemmistö suomalaisista rajoittaisi kansanedustajien perättäisten toimikausien määrän kahteen.
Esko-Juhani Tennilä ei vähentäisi kansanedustajien määrää eikä rajoittaisi edustajien toimikausia kahteen. Kuva: Jussi Leinonen

51 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kansanedustajien määrä tulisi vähentää sataan. Tämä selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa. Kansanedustajien määrän vähentämistä vastustaa reilu kolmannes, 36 prosenttia, suomalaisista.

Eniten ajatus kansanedustajien määrän vähentämisestä miellyttää maaseudulla asuvia (62 %), SAK:n jäseniä (61 %), eläkeläisiä (59 %) ja työntekijöitä (58 %). Edustajien määrän supistamista kannattaa perussuomalaisten kannattajista 69 prosenttia, sdp:n 58 prosenttia ja kokoomusta äänestävistä 55 prosenttia.

Vaarana demokratian heikkeneminen

Entinen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.) tyrmää ajatuksen kansanedustajien määrän vähentämisestä.

– Se keskittäisi valtaa rajusti. On tärkeää, että joka puolelta Suomea on kansanedustajia, jotka edustavat aluettaan: kuuntelevat ihmisiä alueillaan ja vievät viestejä eduskuntaan. Siinä suljettaisiin suita ihmisiltä, jotka ovat jo muutenkin heikoilla, Tennilä sanoo 35 vuoden kansanedustajatyön kokemuksella.

Myöskään kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ei innostu ajatuksesta. Uudistus vaikeuttaisi hänen mukaansa pienien puolueiden mahdollisuutta saada edustajia eduskuntaan, koska äänikynnys nousisi nykyisissä vaalipiireissä niin korkeaksi. Jos vaalipiirejä suurennettaisiin, se puolestaan heikentäisi alueellista edustavuutta.

– Kaksisataa kansanedustajaa on hyvä määrä. Silloin meillä on parempi sekä alueellinen että poliittinen edustavuus. Demokratia toimii paremmin, kun erilaiset poliittiset näkemykset pääsevät esiin, Räsänen toteaa.

 

Päivi Räsäsen mielestä eduskunta tarvitsee sekä uusia tulokkaita että kokeneita konkareita. Kuva: Silja Viitala

 

”Se on kansan valinta, eikä sitä pidä toisten sorkkia”

KAKSin kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista niukka enemmistö, 53 prosenttia, kannattaa kansanedustajien peräkkäisten toimikausien rajaamista kahteen, eli kahdeksaan vuoteen. Selvä enemmistö perussuomalaisten (68 %) ja sdp:n (64 %) kannattajista olisi valmis rajoittamaan edustajien toimikaudet kahteen.

Sen sijaan enemmistö keskustan tukijoista (56 %) vastustaa ajatusta kansanedustajien toimikausien rajaamisesta.

Pitkän linja poliitikot Räsänen ja Tennilä eivät innostu myöskään tästä ajatuksesta.

– Monet äänestäjät arvostavat kokemusta, ja minulla on nykyään paljon enemmän osaamista ja kokemusta kuin kahden ensimmäisen kauden aikana, Räsänen sanoo.

Tennilän huomauttaa, että eduskuntatyöhön perehtymisessä ja vauhtiin pääsemisessä menee jo yksi toimikausi.

Räsänen pitää hyvänä asiana, että eduskuntaan tulee uusia edustajia, mutta myös jatkuvuudesta on pidettävä huolta. Kansalaiset voivat äänestää aina uusia edustajia eduskuntaa, muistuttaa Räsänen.

Myös Tennilä korostaa, että kansalaisilla pitää olla vapaus valita omat edustajansa.

– Se on kansan valinta, eikä sitä pidä toisten sorkkia. Kyllä ihmiset vaihtavat edustajan, jos se ei hoida hommiaan, Tennilä sanoo ja muistuttaa, että eduskunnassa on ollut paljon ainoastaan yhden kauden kansanedustajia.

Tutkimukseen haastateltiin 1020:tä 18–79-vuotiasta suomalaista eri puolilta Suomea Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kysely toteutettiin 1.–5. joulukuuta vuonna 2018. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään kolme prosenttia suuntaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic