Uutiset

Ylilääkäri Porvoon henkirikosepäilystä: äärimmäisen harvinaista

Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkäri Alo Jüriloon mukaan tapauksia, joissa isä surmaa oman lapsensa, tapahtuu hyvin harvoin.

-Tällainen on käsitykseni mukaan äärimmäisen harvinainen teko. Varsinkin niin päin, että isä tappaa oman pikkulapsensa, hän sanoo.

Poliisi epäilee, että mies olisi puukottanut kolmevuotiaan lapsensa leikkipuistossa Porvoossa tänään aamulla. Poliisin mukaan isä oli hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt tämän läheiseen leikkipuistoon, missä oli alkanut puukottaa tätä. Lapsi kuoli sairaalassa vammoihinsa.

-Sekin tekee tästä hyvin poikkeuksellista, että se tapahtui julkisella paikalla päiväsaikaan, Jüriloo sanoo.

Pikkulapsiin kohdistuneissa henkirikoksissa tekijä on useammin lapsen äiti kuin isä.

STT:n mukaan vuosina 2003–2016 henkirikoksen uhriksi joutui 78 alle 15-vuotiasta. 48 tapauksessa surmaaja oli lapsen äiti ja 24:ssä isä. Useimmiten tekopaikkana on koti.

Alle kymmenvuotiaan joutuessa henkirikoksen uhriksi on varsin usein kyse perhesurmasta, jossa jompikumpi vanhemmista surmaa perheen kaikki lapset.

Lapsiin kohdistuvissa henkirikoksissa motiiviin vaikuttaa Jüriloon mukaan voimakkaasti uhrin ikä. Porvoon veriteon motiiviin hän ei ota kantaa.

-Yksittäisistä, harvinaisista tapauksista on paha mennä tekemään johtopäätöksiä. Nyt olisi tärkeää selvittää ja tutkia hyvin huolellisesti, miksi näin tapahtui.

Hän pitää myös tärkeänä sitä, että ihmiset luottavat viranomaisten toimintaan tapauksen tutkinnassa.

-Tällainen herättää paljon tunteita ja turvattomuuden lietsontaa tulisi ehdottomasti välttää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti