Uutiset

Yliluutnantti piti rynnäkkökivääriä ja uhkasi repiä lastensa äidin pään irti – Yli 2 vuotta vankeutta

Oikeuden mukaan aseella oli tarkoitus vahingoittaa lasten äitiä
Kuvituskuva.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut yli kahden vuoden vankeuteen yliluutnantin, joka muun muassa piti rynnäkkökivääriä kotona ja uhkaili lastensa äitiä. Mies uhkasi lapselleen ”repivänsä äidin pään irti” ja ”tappavansa meidät kaikki”.

Käräjäoikeus langetti yliluutnantille kahden vuoden ja kahden kuukauden rangaistuksen muun muassa vainoamisesta, laittomasta uhkauksesta, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja pahoinpitelystä. Lisäksi mies tuomittiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, törkeästä ampuma-aserikoksesta, palvelusrikoksesta ja kavalluksesta.

Rikokset tapahtuivat Rovaniemellä vuonna 2018 lukuun ottamatta pahoinpitelyä, joka ajoittui oikeuden mukaan joulukuulle 2017 ja tammikuulle 2018.

Vainoamista koskevissa johtopäätöksissään oikeus toteaa, että mies lähetti vajaan yhdeksän kuukauden aikana puolisolleen yli 10  000 viestiä.

Mies vetosi siihen, että suhde olisi ollut lämpenemässä uudelleen. Naisen mukaan hän ei ollut miehen kanssa parisuhteessa, mihin myös oikeus päätyi.

–  (Uhri) on kiistänyt parisuhteen olemassa olon eikä muutamat yöpymiset ja asianosaisten ”perheenä” käynnit tivolissa ynnä muualla vielä sellaista osoita, oikeus totesi.

 

Vetosi itsemurha-aikeisiin

 

Mies itse vetosi siihen, että rynnäkkökivääri oli hänellä itsemurha-aikeiden vuoksi ja autosta löytynyt veitsi taas postipaketin avaamista varten.

Käräjäoikeus piti selitystä periaatteessa mahdollisena. Oikeuden mukaan mies ei ollut kuitenkaan rynnäkkökiväärin anastamisen jälkeen missään vaiheessa tuonut ilmi itsemurha-ajatuksia. Sen sijaan hän oli esimerkiksi uhkaillut lastensa äitiä. Vainoava käyttäytyminen ja väkivallalla uhkailu oli oikeuden mukaan pahentunut syksyllä 2018.

Oikeus katsoi, että muun muassa rynnäkkökiväärin anastaminen viittasi siihen, että mies suunnitteli rikosta lastensa äitiä kohtaan. Sen sijaan me-muotoisten tappouhkausten määrä ja ajallinen etäisyys oli oikeuden mukaan sen verran suuri, että tällainen tarkoitus jäi näyttämättä.

STT ei julkaise yliluutnantin nimeä seksuaalirikoksen uhrin suojelemiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic