Uutiset

Ylioppilaskuntien liitolta ymmärrystä valintakoepulmille –  "Tästähän voivat muut ottaa oppia"

SYL ehti jo aikaisemmin paheksua todistusvalinnan laajentamista.
SYL ja Suomen lukiolaisten liitto kritisoivat aikaisemmin keväällä yliopistojen päätöstä lisätä todistusvalintaa. Arkistokuva Kuva: Juhani Salo
SYL ja Suomen lukiolaisten liitto kritisoivat aikaisemmin keväällä yliopistojen päätöstä lisätä todistusvalintaa. Arkistokuva Kuva: Juhani Salo

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) edustajan Paula Karhusen mukaan tietotekniikkaan liittyvät ongelmat valintakokeissa ovat valitettavia, mutta ymmärrettäviä.

–  Tästähän voivat muut ottaa oppia ja varautua näihin tulevissa valintakokeissa. Tietenkään tällaista ei pitäisi tapahtua, mutta tämä on tavallaan ymmärrettävää tällaisessa vaikeassa tilanteessa, kun etävalintakokeet on pantu kasaan tosi nopealla aikataululla, Karhunen sanoo.

Karhunen korostaa useaan otteeseen, että etävalintakokeiden järjestyminen näin lyhyellä aikataululla on hieno asia.

Tämä on ymmärrettävää, sillä SYL ja Suomen lukiolaisten liitto kritisoivat jo aikaisemmin keväällä yliopistojen päätöstä lisätä todistusvalintaa, joka heikensi niiden mielestä hakijoiden yhdenvertaisuutta.

Selkeät neuvot, jos jotain menee pieleen”

Karhusen mukaan tärkeintä on, että hakijalla on selvästi tiedossa, mitä hänen tulee tehdä, jos koe menee pipariksi teknisten ongelmien vuoksi.

–  Hakijoilla pitää olla selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet, miten ongelmatilanteessa tulee toimia. Hakijoiden yhdenvertaisuuden ei pitäisi vaarantua, jos tulee teknisiä ongelmia hakijasta riippumattomista syistä.

Tietotekniset ongelmat ovat omiaan lisäämään stressiä jo muutenkin kuormittavassa valintakoetilanteessa ja siihen valmistautumisessa. Tämän Karhunenkin myöntää.

–  Valintakokeet ja etävalintakokeet ovat varmasti muutenkin hakijalle todella stressaava tilanne. Tietenkin toivomme, että opiskelijat pystyisivät rauhassa valmistautumaan valintakokeeseen, ja rauhassa sen myös tekemään.

Yliopistojen valintakokeet järjestetään nyt pääosin kaksivaiheisina. Ensimmäinen vaihe toteutetaan yleensä sähköisesti etänä, ja siinä parhaiten menestyneet hakijat etenevät toiseen vaiheeseen. Toinen vaihe voidaan toteuttaa sekin etänä tai pieninä koetilaisuuksina kampuksilla.

Käytössä ovat myös suulliset kokeet, palautettavat tehtävät ja todistusvalinnan laajentaminen. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti