Uutiset

Ymmärrys ympäristötuhosta vei Greta Thunbergin vuosia sitten sairaalakuntoon, kunnes ilmastoaktivismi palautti terveyden

Ahdistus esti rauhannobelistiehdokas Greta Thunbergia syömästä ja menemästä kouluun, vanhemmat kirjoittavat perheestä kertovassa kirjassa.
Greta Thunberg aloitti koululakkoilun ilmaston puolesta 15-vuotiaana elokuussa 2018. Jo marraskuussa perjantainen lakkoliike oli levinnyt eri puolille Ruotsia sekä ulkomaille. Kuva: HANNA FRANZEN
Greta Thunberg aloitti koululakkoilun ilmaston puolesta 15-vuotiaana elokuussa 2018. Jo marraskuussa perjantainen lakkoliike oli levinnyt eri puolille Ruotsia sekä ulkomaille. Kuva: HANNA FRANZEN

– Tämä on avunhuuto. Sanomalehdille, jotka eivät ole käsitelleet kriisiä kriisinä. Vaikuttajille, jotka ovat kaiken muun asialla paitsi ilmaston ja ympäristön.

Näin ruotsalainen Greta Thunberg sanoi vuosi sitten Helsingissä, jonne hänet oli kutsuttu ilmastomarssin puhujaksi. Tuolloin 15-vuotias Thunberg oli useimmille vielä tuntematon. Hän oli aloittanut ilmastotoimia vaativat koululakkonsa kaksi kuukautta aiemmin kotikaupungissaan Tukholmassa.

Vain vuodessa Thunberg sai yleisökseen koko maailman. Syyskuussa hän piti New Yorkissa YK:n ilmastokokouksessa historiallisen puheen, jonka ydinviesti oli yhä sama kuin Helsingissä. Jos maailma ei havahdu ripeästi ilmastotutkijoiden viestiin, lämpeneminen riistäytyy ihmiskunnan käsistä tällä vuosisadalla.

Thunberg on poikkeuksellinen nuori nainen, jonka saavutuksille ei löydy vertailukohdetta. Tavallinen ei ole hänen perhetaustansakaan. Thunbergin lähtökohtia valottaa elokuussa suomeksi ilmestynyt Sydämen asioita – perhe ja planeetta kriisissä (Tammi), jonka hän on kirjoittanut yhdessä pikkusiskonsa ja kulttuurialalla työskentelevien vanhempiensa kanssa.

Tytär muutti vanhempansa

Kirja torppaa toistuvasti esitetyt epäilyt, joiden mukaan Thunberg toimisi mediakampanjan keulakuvana. Thunberg huolestui ympäristön tilasta kirjan mukaan jo 8-vuotiaana ja teki lopulta vanhemmistaan ilmastoaktivisteja.

Thunberg matkusti elokuussa Atlantin toisella puolelle kilpapurjeveneellä, koska vastustaa lentämistä. Lapsuudessaan hän vielä lensi, sillä Thunbergin äidin, Ruotsin kuuluisimman oopperalaulaja Malena Ernmanin, työ vei perheen vuosien ajan Euroopan kaupungista toiseen.

Matka Yhdysvaltoihin oli paitsi mediatempaus, myös perheen todellinen valinta. Kirjassa kuvataan, miten perheenisä Svante Thunberg matkustaa perheen sähköautolla Ruotsista Lontooseen pikkusiskon Beata Ernmanin kanssa. Matka on pitkä ja vaivalloinen, mutta lentäminen ei ole vaihtoehto, ja Ernmanille oli luvattu pääsy Little Mixin konserttiin.

Ympäristötuho romahdutti mielen

Vanhemmat hakivat Thunbergille apua, kun tämä lopetti syömisen, vieraille puhumisen eikä pystynyt enää menemään kouluun. Pahimmillaan ahdistus sai hänet ulvomaan kuten eläimen. Kirjan mukaan Thunberg sai diagnooseikseen Aspergerin oireyhtymän, hyvätasoisen autismin ja pakko-oireisen häiriön.

Kahden kuukauden syömättömyys johti rajuun painon putoamiseen ja nälkiintymiseen eikä Thunberg enää kyennyt nousemaan rappusia. Vanhemmat kirjasivat gramman tarkkuudella riisit ja avokadot, joilla hän aloitti syömisen välttääkseen letkuruokinnan.

Thunberg oli oppinut koulusssa ympäristötuhosta. Hän näki, miten välinpitämättömästi ympäröivä maailma tietoon suhtautui. Tämä ristiriita romahdutti hänet.

”Greta kuului niihin harvoihin, jotka pystyivät näkemään hiilidioksidipäästömme. — Sen värittömän, hajuttoman ja mauttoman kauheuden, josta meidän sukupolvemme ei ole halunnut olla tietävinään.”, hänen vanhempansa kirjoittavat.

Ympäristön hyväksi toimiminen nosti Thunbergin masennuksesta. Aluksi hän oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja vaati oppikirjakustantamoja korjaamaan ilmastonmuutosta koskevia kohtia todenmukaisemmiksi.

Lapset pelottivat koulukiusattua

Arvaamattoman tehokkaan idean koululakosta Thunberg keksi kesällä 2018. ”Eikö kukaan tosiaan ole tehnyt tällaista ennen?”, hän ihmetteli isälleen.

Koululainen valmistautui toimittajien mahdolliseen kiinnostukseen miettimällä kysymyksiä ja vastauksia. Hän osoittautui haastateltavaksi, joka osasi tiivistää ilmastotieteilijöiden viestin terävään muotoon myös kansainväliselle medialle.

Thunbergin ei tarvinnut istua valtiopäivätalon edustalla yksin pitkään, sillä toiset koululaiset liittyivät ilmastolakkoon ensin Tukholmassa, sitten Euroopan muissa kaupungeissa ja lopulta ympäri maailmaa. Syyskuun viimeisellä viikolla kuusi miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa osallistui lakkoon.

Aluksi Thunbergin vanhemmat olivat huolissaan siitä, miten tytär pärjäisi lakkoon osallistuvien lasten kanssa. Thunberg oli kirjan mukaan koulukiusattu. Toiset lapset eristivät hänet ja kävivät hänen kimppuunsa myös fyysisesti.

Vanhempien pettymykseksi koulu nimesi kiusaamisen syyksi Thunbergin erilaisen käytöksen, kuten hiljaisen puheen.

Myös Thunbergin ensimmäinen julkinen puhe Tukholman ilmastomarssilla sai vanhemmat pelkäämään, että hän romahtaisi, mutta turhaan. Ilmastoaktiivina toimiminen tervehdytti Thunbergin ja palautti hänen sosiaaliset kykynsä.

Nobelin rauhanpalkinto 2019

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan perjantaina Oslossa puolenpäivän aikaan.

Ehdokkaina on 223 ihmistä ja 78 järjestöä, jotka ovat edistäneet maailmanrauhaa. Virallinen lista on salainen.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on yksi ennakkosuosikeista. Voittaessaan hän olisi historian nuorin palkinnonsaaja.

Vedonlyöjät laskevat kärkiehdokkaisuun Amazonin heimopäällikkö Raoni Metuktiren, Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin ja Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin.

Järjestöistä voitokkaimpien ehdokkaiden uskotaan olevan Toimittajat ilman rajoja ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Viime vuonna palkinnon saivat kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Irakin jesideihin kuuluva ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad. He työskentelevät ehkäistäkseen naisten joutumista seksuaalisen väkivallan uhreiksi sodissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic