Uutiset

Ympäristöliiketoiminnan kasvu haetaan ulkomailta

Hämeen Yrittäjät palkitsi forssalaisen Watrec oy:n torstaina Hämeen vientipalkinnolla. Palkinnolla halutaan kannustaa voimakkaasti kansainvälistymään pyrkivää hämäläisyritystä. Samalla maakunnallisen vientipalkinnon palkintolautakunta haluaa nostaa esiin vientirahoituksen merkityksen kasvua ja kansainvälistymistä hakeville yrityksille.

Ympäristöliiketoimintaan keskittynyt Watrec suunnittelee ja toteuttaa biokaasuvoimaloita. Alan näkymät Suomessa ovat hyvät, mutta kasvu on haettava ulkomailta. Palkittu yritys näkeekin markkina-alueena koko maailman.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Watrec on suunnitelmallisesti pyrkinyt kansainvälisille markkinoille. Työtä on tehty muun muassa kehittyvissä maissa kuten Aasian markkinoilla ja Meksikossa. Biokaasulaitoskaupat Kreikkaan ovat lähes valmiina. Rahoituskuviot Suomen päässä kangertelevat, sillä Finnvera ei ole halukas antamaan vakuuksia Kreikan kaupoille.

– Olemme kuusi vuotta vääntäneet tätä kauppaa Kreikkaan. Kyseessä on viiden miljoonan euron laitetoimitus. Kreikkalaisilla on rahoitus valmiina, mutta meiltä puuttuu vielä vakuuksia. Finnvera on ilmoittanut meille, että Kreikka on heidän osaltaan suljettu maa. Kreikan pankeilla ei ole luottokelpoisuutta, toimitusjohtaja Juhani Suvilampi harmittelee.

Toinen valmisteilla oleva, vielä kokoluokkaa suurempi kauppa on Mexico Cityyn, jossa toimii valtava, 35 hehtaarin laajuinen tukkutori. Sinne jätteiden käsittelyyn on tulossa maailman suurin biokaasulaitos. Aasiassa Watrecia kiinnostaa maailman kahdeksanneksi suurin talousmahti Indonesia sekä Vietnam. Watrecin edustajat osallistuivat ministeri Lenita Toivakan vienninedistämismatkalle Vietnamiin maaliskuun alussa.

Watrecin tavoite on, että vuonna 2020 puolet liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Mutta kansainvälistyminen vie Suvilammen mukaan paljon aikaa ja resursseja. Asiakkaat ja viranomaiset pitää perehdyttää uuteen ympäristötekniikkaan.

– Vie paljon aikaa, että saamme ihmiset ymmärtämään, mistä biokaasulaitoksessamme on kysymys. Myös lupaprosessit vievät vuosia. Kohdemaassa pitää olla jatkuvasti läsnä, että on uskottava asiakkaan suuntaa, Suvilampi kiteyttää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti