Uutiset

Näkökulma: Yökerhoissa alkaa olla sen verran altistuneita, että muutoksia on tultava

Tiedot lukuisista joukkoaltistumisista Suomen yökerhoissa ovat märkä rätti juuri toipumassa olevan ravintola-alan silmille. Toisaalta on ravintoloidenkin etu, mitä pienempänä toinen aalto pysyy. Hallitus linjaa ravintoloista ensi viikolla.
Kuvituskuva: Kuva: Toni Repo

Suomen yökerhoista kuuluu kovia uutisia: Joukkoaltistuminen Helsingissä Kaivohuoneella 8.–9. elokuuta, Tampereella altistumisia ravintola Ihkussa samana iltana, altistumisia Helsingissä Vum Open Air -tapahtumassa 2.8. ja 9.8. Ääniwalli-ravintolassa.

Lisäksi altistumisia yökerhoissa ja pubeissa on ollut muun muassa Kotkassa, Rovaniemellä ja Vaasassa.

Esimerkiksi Kaivohuoneen ja Ihkun altistumisista on tiedotettu julkisesti vasta lähes viikko kyseisen yön jälkeen.

Tämä testaamisen tämänhetkisestä hitaudesta johtuva viive paljastaa yökerholeviämisten räjähdyspotentiaalin.

Altistuneita juhlijoita voi yön aikana olla jopa satoja. Oireiden kehittyminen voi kestää viikonkin, ja ihminen voi tartuttaa jo oireettomana koronavirusta eteenpäin.

Jos hän saa vasta viikon kuluttua tietää olevansa altistunut, hän on mahdollisesti ehtinyt tartuttaa koronaviruksen moneen ihmiseen.

Yökerhojen sääntely voi pelastaa muut ravintolat

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) joutuu miettimään ratkaisuja yökerhojen koko Suomelle aiheuttamaan koronavirusriskiin.

 


”Jos tilanne nyt muuttuu, myös ravintolarajoituksissa on oltava nopea reagointi.”


 

Yökerhoissa ongelma syntyy myöhäisen ajankohdan ja sen seurauksena nousevien promillejen, kasvavan tungoksen ja kovenevan äänenkäytön yhteisvaikutuksesta.

Kaikki tekijät edesauttavat koronaviruksen massaleviämistapahtumaa, kuten maailman esimerkit kertovat.

Hallitus voi rajoittaa uudestaan yökerhojen väkimäärää tai aukioloaikoja. STM:n mukaan hallitus linjaa ravintolarajoituksista ensi viikolla. Lähtökohtana ovat nykyiset rajoitukset, mutta epidemiatilanteen huonontuessa voidaan ottaa käyttöön uusia rajoituksia.

– Jos tilanne nyt muuttuu, myös ravintolarajoituksissa on oltava nopea reagointi, kertoo STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen sähköpostitse.

Hallituspuolueen kansanedustaja ja entinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Linden (sd.) vaati sunnuntaina Twitterissä yökerhoja kiinni kello 23–24.

Yökerhoille mikä tahansa rajoitus on kova isku. Niiden on lyhyessä ajassa tehtävä tulos viikon ajalta.

Koko ravintola-alan kannalta nopea yökerhojen turvallisuutta parantava koronatoimi olisi kuitenkin pelastus, jos se lieventäisi toista korona-aaltoa niin, ettei kaikkia ravintoloita tarvitsisi sulkea uudestaan.

Turku edelläkävijänä matkustusrajoituksissa

Koronavirus saapui Suomeen kesällä rajojen yli. Vielä lauantaina 15. elokuuta Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneesta lentokoneessa oli 12 uutta koronaviruspotilasta. Kaikki lennolla olevat määrättiin tartuntatautilain mukaiseen pakkokaranteeniin.

 


”Testaaminen ja karanteenit jäävät nyt meidän harteillemme ja samaan aikaan testaus on kuormittunutta muutenkin.”


 

Tartunnat saivat Turun kaupunginjohtajan Minna Arven kysymään, eikö voisi pohtia matkustusrajoituksia tai edellyttää negatiivista testitulosta ennen koneeseen nousua.

– Testaaminen ja karanteenit jäävät nyt meidän harteillemme ja samaan aikaan testaus on kuormittunutta muutenkin, hän kirjoitti Twitterissä sunnuntaina.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi maanantaina Helsingin Sanomille, että hän esittää hallitukselle Skopjen-lentojen lopettamista Suomeen väliaikaisesti.

Lisäksi hallituksen on tarkoitus tällä viikolla listata maita kolmeen kategoriaan, joissa punaisista maista tulevia voi odottaa viranomaisten karanteenipäätös ja pakkotestaus, keltaisista maista tulevia suositellaan omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin ja vihreistä maista tulevilla ei ole rajoituksia.

Rajojen ongelmiin on jo puututtu vapaaehtoisilla testauksilla, mutta koronavirus on valitettavasti jo saapunut laajemmin Suomeen.

Siksi uusia maan sisäisiä rajoituksia on harkittava ulkorajojen lisäksi.

Seuraavaksi kysymyksenä halliurheilu

Yökerhojen lisäksi pohdintaan tulevat varmasti jossain vaiheessa muut massatapahtumat.

Kesän urheilukauden pelastuksena on ollut lievä koronatilanne ja ulkokatsomot, joissa ilmanvaihto pelaa luonnostaan ja yleisömäärät harvoin täyttävät stadioneita.

Ongelma syntyy sisäpeleistä, ahtaista käytävistä ja täysistä katsomoista. Jääkiekkoliigassa seurataan taatusti kauhulla koronatilanteen kehittymistä.

Esimakua sisärajoituksista tuli jo Helsingin päätöksestä sulkea 39 koulun liikuntasalien iltakäyttö koko talveksi, koska tiloja tarvitaan opetukseen. Tämä on valtava isku urheiluseuroille, joilta lähtivät harjoittelupaikat. Asiasta kertoi sunnuntaina Yle.

Lännen Median soittokierroksen perusteella samanlaisia suunnitelmia sulkea koulujen liikuntasaleja urheiluseuroilta ei ole seuraavaksi suurimmissa kaupunkikeskuksissa Tampereella, Oulussa ja Turussa.

Tilannetta saatetaan kaupungeissakin tarkastella uudestaan, jos koronavirus leviää ja rajoitukset kiristyvät.

Uusimmat

Fingerpori

comic