Uutiset

Youtube-asiantuntija paljastaa, millainen tubettaja koukuttaa: "Pitää olla omituinen eikä kopioida"

Troot Networkin perustaja, yrittäjä Joona Haatainen pyörittää Suomen ensimmäistä Youtube-videoverkostoa hyödyntävää yritystä. Nyt seitsemäntoista työntekijää työllistävä yrittäjä rynnii Ruotsin markkinoille.

Haatainen arvostaa ruotsalaista tekemisen meininkiä.

-Ruotsissa asioita tehdään heti globaalisti ja kaikki on tuplasti isompaa. Meidänkin pitäisi uskaltaa ajatella, ettei maarajoja ole. Silloin maailman suosituimman videon pystyisi tekemään Suomessa!

Suomessa TrootNetwork on alansa uranuurtaja. Yhteistyössä tubettajien kanssa firma räätälöi asiakasyrityksilleen kampanjoita sosiaaliseen mediaan.

Talliinsa Haatainen on koonnut motivoituneita tubettajia, jotka pystyvät pyydystämään ja koukuttamaan seuraajansa karismalla ja kovalla työllä. Siitä todistavat katselukerrat.

Kärkinimiä ovat esimerkiksi Justimus, Herbalisti, Mansikkka, Lakko ja Biisonimafia. Huumorisketseistään tunnettu Youtube-stara Justimus rikkoi ensimmäisenä suomalaisena 50 miljoonan katselukerran rajan.

Julkisuudenkipeitä wannabe-tähtiä Haatainen kaihtaa.

-Haluan tehdä töitä sellaisten kanssa, jotka tekevät hommaa sisältöjen takia. Sellaiset menestyvät, Haatainen huomauttaa.

Karismaa ja omalaatuisuutta

Youtuben asiantuntija listaa ominaisuudet, joiden avulla tubettaja voi vain voittaa:

-Pitää olla karismaa, omituinen ja omanlaisensa, eikä kopioida ketään. Aluksi moni tubettaja pääsi nopeasti pinnalle, kun tarjontaa ei ollut, mutta mikään muu ei ole muuttunut. Kaikki lähtee tarinoista ja henkilöistä.

Kriteerit täyttäviä lupaavia tulokkaita ovat Haataisen mielestä esimerkiksi suosiotaan nopeasti kasvattanut lappilainen Sita Salminen ja työstään tarinoiva pilotti, Tapio on the Move. Molemmissa on potkua ja nälkäistä tekemisen vimmaa. He hallitsevat myös tekniikan.

-Tubettajalla pitää olla yleisölle selkeä lupaus. Pitää pystyä pitämään ihminen pitkään tarinan parissa ja palaamaan uudestaan. Suosion saavuttaminen entistä nopeammassa ajassa on tosi vaikeaa, Haatainen sanoo.

Maailmalla Youtube-bisneksessä pyörivät isot rahat. Suosituimmat tubettajat käärivät sievoisia summia, ja heitä fanitetaan näkyvästi. Miljonäärisiipeen on noussut esimerkiksi ruotsalainen Youtube-tähti Felix Kjellberg, joka on netonnut videopeleistä tubettamalla yli kymmenen miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti