Uutiset

Yrittäjät kauhistuivat: Suomeen tulossa luottamusmiespakko

Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto ovat kauhistuneita työmarkkinajärjestöjen tulkinnasta, jonka mukaan vain luottamusmies voi tehdä paikallisen sopimuksen. Yrittäjäjärjestöjen mukaan kilpailukykysopimuksen tulkinta on räikeässä riidassa perustuslain kanssa ja merkitsisi luottamusmiespakko yrityksiin.

Järjestöt painottavat, että jos työmarkkinajärjestöjen tulkinta hyväksytään, työntekijöistä osan olisi siis pakko kuulua työntekijäliittoon, jos työntekijät ja työnantaja haluaisivat käyttää hyväkseen mahdollisuutta sopia työehtosopimuksesta poiketen. Myös työnantajan olisi järjestäydyttävä tai sovittava ammattiliiton kanssa siitä, että sitoutuu noudattamaan luottamusmiesjärjestelmää. Ilman järjestäytymistä työpaikan osapuolet menettäisivät nykyisetkin kapeat oikeudet sopia työpaikalla esimerkiksi säännöllisestä työajasta työaikalain mukaan.

– Tämä tulkinta on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslaki takaa ihmisille yhdistymisvapauden. Nykyjärjestelmässä työaika- ja työsopimuslain mukaan sopimuksen osapuoleksi kelpaa myös luottamusvaltuutettu, henkilöstön valitsema muu edustaja tai henkilöstö yhdessä. Nykyjärjestelmä on myös henkilöstön kannalta järkevä, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toteaa.

– Paikallisen sopimisen edistäminen on keskeinen väline edistää investointeja ja työllisyyttä. Pidämme ristiriitaisena, että samaan aikaan ollaan ajamassa läpi uudistusta, joka päinvastoin kaventaisi yritysten ja työntekijöiden mahdollisuuksia demokraattiseen edustukseen ja paikalliseen sopimiseen, Perheyritysten liiton puheenjohtajan Heikki Kovasen huomauttaa.

Suomen noin 90 000 työnantajayrityksestä työnantajaliittoihin kuuluu vain 20 000 yritystä. Liittojen ulkopuolella on siis 70 000 yritystä. Suurin osa suomalaisyrityksistä on alle kymmenen hengen mikroyrityksiä, joissa yrittäjä tekee samaa työtä työntekijöidensä rinnalla.

Kirsi Turkki Lännen Media

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti