Uutiset

Yrittäjiltä vahva viesti kuntapäättäjille: Paras tuki yrittäjyydelle on lisätä kunnan vetovoimaa

Yrittäjien mielestä kunnan yleisen vetovoiman lisääminen on paras tapa tukea yrittäjyyttä. Toiseksi tärkeimpänä yrittäjät pitävät ripeää lupakäsittelyä. Kolmantena tulee suora rahallinen tuki. Suomen Yrittäjät kysyi osana yrittäjägallupia Lännen Median pyynnöstä kuntien tehokkainta tapaa tukea yrittäjyyttä.
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala korostaa, että kuntien kannattaa arvioida päätöstensä vaikutukset yrityksiin järjestelmällisesti. Kuva: Jari Laurikko
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala korostaa, että kuntien kannattaa arvioida päätöstensä vaikutukset yrityksiin järjestelmällisesti. Kuva: Jari Laurikko

Yrittäjistä 57 prosenttia on sitä mieltä, että kuntien kannattaa lisätä vetovoimaansa, koska se on parasta yritysten tukemista. Kunnan yleisen vetovoiman lisäämistä toivottiin eniten Pohjois- ja Itä-Suomessa, vähiten pääkaupunkiseudulla, jossa vetovoimatekijät lienevät jo ennestään korkealla. Hyvä vetovoima on tärkeintä kaupan ja palvelualojen yrityksille.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala muistuttaa, että vetovoima on monen tekijän summa. Siihen liittyvät muun muassa kunnan maine ja yritysmyönteisyys.

– Jokaisen on hyvä pohtia, miltä näyttäisi, jos kunnassa ei olisi yrityksiä. Mistä silloin ostaisit ruuat, kuka korjaisi pyöräsi tai autosi ja leikkaisi hiuksesi. Kuntavaaleissa pohditaan näitä perusasioita, Kujala sanoo.

Kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta. Hallitus siirsi kuntavaalit huhtikuusta alkukesään koronapandemian vuoksi.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Anne Niemi korostaa myönteisen ilmapiirin merkitystä.

– Kunnan mainetta pilaa, jos päättäjät nokittelevat toisiaan. Myönteisessä ilmapiirissä on hyvä työskennellä. Jos paikkakunta on jatkuvasti negatiivisesti uutisissa, niin se voi vaikuttaa esimerkiksi asiakassuhteisiin.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jyrki Hakkarainen ei ole yllättynyt, että kunnan yleinen vetovoima nousee vastauksissa korkealle. Kunnan vetovoimaisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten yritys houkuttelee asiakkaita ja työvoimaa.

Hakkarainen suosittelee, että kunta arvioisi yritysvaikutukset kaikissa päätöksissään. Hän muistuttaa, että kaikki kunnan päätökset vaikuttavat yrittäjyyteen, myös koulutukseen, liikuntaan ja terveyteen liittyvät päätökset.

Kuva: Adobe Illustrator 25.1 (Windows)
Kuva: Adobe Illustrator 25.1 (Windows)

Lupa-asiat ripeästi eteenpäin

Kuntien ripeää lupakäsittelyä arvostavat erityisesti teollisuus ja rakennusalan yritykset. Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa lupakäsittelyn ripeys korostuu muuta maata enemmän.

Anne Niemi sanoo, että yrittäjät odottavat lupa-asioiden menevän sutjakkaasti eteenpäin, jotta yrittäjät pääsevät keskittymään oman yrityksensä työhön.

– Nopealla ja ketterällä kaavoituksella kunnasta tulee houkutteleva investointipaikka yrityksille. Lupapalveluiden joutuisuus on tärkeää myös, kun yritys päättää, mihin se investoi, Anssi Kujala tähdentää.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi sanoo, että kunnan maine on tärkeä asia yrittäjille. Kuva: Jori Liimatainen
Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi sanoo, että kunnan maine on tärkeä asia yrittäjille. Kuva: Jori Liimatainen

Suora rahallinen tuki poikkeustoimi

Yrittäjille on viime ja tänä vuonna maksettu koronapandemian vuoksi aiheutuneista menetyksistä suoraa rahallista tukea. Tukea ovat maksaneet Business Finland, kunnat ja valtionkonttori.

Noin kolmannes kyselyyn vastanneista pitää suoraa rahallista tukea tärkeänä. Kujala muistuttaa, että suora rahallinen tuki on mahdollista vain poikkeusoloissa.

– Ilman korona-aikaa tämän vaihtoehdon osuus olisi huomattavasti pienempi. Yrittäjät eivät yleisesti odota suoraa tukea yritystoimintaansa, vaan toivovat, että olosuhteet ovat kunnossa, Kujala sanoo.

Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen muistuttaa, että kaikki kunnan palvelut vaikuttavat yrittäjyyteen. Kuva: Jori Liimatainen
Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen muistuttaa, että kaikki kunnan palvelut vaikuttavat yrittäjyyteen. Kuva: Jori Liimatainen

Matala kiinteistövero kiinnostaa

Kiinteistöveron suuruus kiinnostaa laajasti yrittäjiä, mutta kohtuullisen talous- ja jäteveden hinta vain alle kymmentä prosenttia yrittäjistä.

Jyrki Hakkarainen sanoo, että monet yrittäjät ajattelevat asioita oman toimintansa kautta ja talous- ja jäteveden hinnalla on monille yrittäjille vain pieni merkitys. Sen sijaan kiinteistöverojen nosto ärsyttää monia. Talous- ja jäteveden hinnalla on vaikutusta erityisesti elintarvikealalle.

Kunnan laadukkaat koulut ovat tärkeitä yrittäjistä 20 prosentin mielestä, ja toimivaa päivähoitoa arvostaa 16 prosenttia. Kujalan mukaan yrittäjät kyllä odottavat, että kunta satsaa koulutukseen. Perusopetuksen lisäksi ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on tärkeää.

Anne Niemi pitää myös kunnan hyviä harrastusmahdollisuuksia tärkeinä yrityksen henkilökunnan kannalta.

– Työvoiman viihtyminen on tärkeää.

Näin kysely tehtiin

Suomen Yrittäjät kysyi Lännen Median pyynnöstä kuntien tehokkaimpia tapoja tukea yrittäjyyttä osana yrittäjägallupia.

Kysely toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1114 pk-yrityksen edustajaa.

Kantar TNS Oy keräsi tiedot 17.–24. helmikuuta.

Tulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic