Uutiset

Yritykset arvioivat talouskehityksen hiipuvan – "Kauppasota on tulitikuilla leikkimistä"

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan aiheuttama epävarmuus vaikuttaa koko maailmantalouteen. Uhkana ovat myös Kiinan langettamat tullimaksut EU:lle.
Taloutta viime vuosien noususuhdanteessa vetänyt rakennusala on laskemaan päin, selviää rakennuslupien jyrkästi laskeneesta määrästä. Kuva: Timo Marttila
Taloutta viime vuosien noususuhdanteessa vetänyt rakennusala on laskemaan päin, selviää rakennuslupien jyrkästi laskeneesta määrästä. Kuva: Timo Marttila

Suomalaisyritysten työntekijämäärä sekä tuotanto- ja myyntiluvut ovat kohentuneet keväästä, mutta yritysten tulevaisuudenodotukset heikentyivät entisestään.

Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n keskiviikkona julkaistusta suhdannebarometristä.

– Keskeisin huolenaihe taloudessa on Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Kyse on siitä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen – eli kahden maailman suurimman talouden – nokittelu tullimaksuilla luo voimakasta epävarmuutta koko maailmantalouteen. Vaikutukset heijastuvat väistämättä Suomeen, joka on vientivetoinen talous.

Uhkana Kiinan mahdolliset tullimaksut EU:lle

Uhkana onmyös se, että Kiina langettaa tullimaksuja EU:lle. Suomessa tullikorotukset iskisivät voimakkaimmin luultavasti autoteollisuuteen, EK arvioi aiemmin.

Selkein helpotus synkkeneviin talousnäkymiin saataisiin juuri kauppasodan lieventymisestä, Pakarinen sanoo.

Lähitulevaisuudessa kauppasodassa ei kuitenkaan näy Pakarisen mukaan ratkeamisen merkkejä. Lyhyellä aikavälillä olisi tärkeintä, että osapuolet pidättäytyisivät uusista vastatoimista ja neuvotteluja jatkettaisiin.

– Kauppasota on tulitikuilla leikkimistä, koska jos tullikorotuksissa ja vastatoimissa mennään liian pitkälle, tilanteen korjaamisesta tulee jatkuvasti vaikeampaa, Pakarinen toteaa.

Odotukset laskussa jo vuoden ajan

EK:n barometriin vastanneet yritykset näkevät suhdanteen vielä myönteisenä.

Syksyltä odotetaan vielä kohtalaisia tuotanto- ja myyntiodotuksia rakennussektoria lukuun ottamatta, mutta tulevaisuuden odotukset laskivat kaikilla päätoimialoilla. Odotukset ovat olleet laskussa jo yli vuoden ajan.

Suurin este tuotannon ja myyntien kasvulle palvelu- ja rakennusaloilla on EK:n barometrin mukaan työvoiman saatavuudessa.

Peräti 43 prosentilla kyselyyn vastanneista rakennusalan yrityksistä oli vaikeuksia työntekijöiden löytämisessä. Palvelualoilla 29 prosenttia yrityksistä raportoi samoista ongelmista.

Teollisuudessa tärkeimpänä tuotannon kasvun esteenä on alhainen kysyntä.

Pakarinen painottaa, että taloudessa menee yhä kohtalaisen hyvin, varsinkin suhteessa maailmantalouden epävarmuuksiin.

– Paniikkinapille ei suinkaan vielä ole tarvetta, Pakarinen sanoo.

Heikentyvästä taloudestakertoo myös se, että kuluttajien luottamus talouteen heikkeni kesäkuussa selvästi. Etenkin luottamus Suomen talouteen putosi tuolloin roimasti.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisee suhdannebarometriään neljästi vuodessa. Siinä kysytään suomalaisten yritysten arvioita suhdanteen kehityksestä. Heinäkuun barometriin vastasi 1 076 yritystä, joilla on Suomessa yli 250 000 työntekijää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti