Uutiset

Yritykset huolissaan tartuntatautilain muutoksesta: Valtion korvattava toimipaikan sulkemisesta aiheutuvat vahingot

Sulkemisuhan alle koronan leviämisvaiheessa joutuisivat esimerkiksi hiihtokeskukset, keilahallit, kuntosalit ja muut sisäliikuntatilat, kylpylöiden allas- ja pukuhuonetilat, yleiset saunat, tanssipaikat, tivolit, huvi-, teema- ja sisäleikkipuistot sekä eläintarhat.
MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä lakiesityksessä on katsottu koronan kannalta riskialttiiksi myös sellaisia toimialoja, jotka eivät sitä ole. – Meidän tiedossamme ei ole yhtään tartuntaa, joka olisi saatu suomalaisen hiihtokeskuksen laskettelutoiminnassa, hän sanoo. Kuva: Arttu Laitala
MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä lakiesityksessä on katsottu koronan kannalta riskialttiiksi myös sellaisia toimialoja, jotka eivät sitä ole. – Meidän tiedossamme ei ole yhtään tartuntaa, joka olisi saatu suomalaisen hiihtokeskuksen laskettelutoiminnassa, hän sanoo. Kuva: Arttu Laitala

Yrittäjien etujärjestöt arvostelevat eduskunnan käsittelyssä olevaa tartuntatautilain muutosesitystä, joka antaisi kunnille ja aluehallintovirastolle mahdollisuuden sulkea yritysten asiakastiloja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan mielestä valtion pitää korvata toimipaikkojen sulkemisesta aiheutuvat kulut.

Lakiesitys ei koske ravintoloita. Niiden koronarajoituksista päätetään erikseen.

Sulkemisuhan alle joutuisivat kuitenkin esimerkiksi hiihtokeskukset, keilahallit, kuntosalit ja muut sisäliikuntatilat, kylpylöiden allas- ja pukuhuonetilat, yleiset saunat, tanssipaikat, tivolit, huvi-, teema- ja sisäleikkipuistot sekä eläintarhat.

Sulkemisen yhtenä edellytyksenä olisi se, että epidemia on sairaanhoitopiirin alueella leviämisvaiheessa: Silloin uusien tartuntojen ilmaantuvuus on vähintään 50 laskettuna 100 000 asukasta kohti viimeisen 14 vuorokauden aikana.

– Luku on erittäin alhainen, kun ottaa huomioon, miten perustavanlaatuisesta rajoitustoimesta on kysymys yrityksen ja sen työntekijöiden kannalta. Luku pitäisi nostaa sataan, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii.

Kun ravintolat viime keväänä suljettiin koronan takia sitä varten säädetyllä lailla, perustuslakivaliokunta vaati, että valtion pitää maksaa siitä korvauksia. Niin myöhemmin tehtiinkin.

Nyt käsiteltävässä lakiesityksessä ei luvata korvauksia.

Elinkeinovapauteen puututaan

Asiakastilojen sulkeminen on yritysten etujärjestöjen mukaan raju toimenpide, jolla puututaan elinkeinovapauteen.

– Viranomaiset voisivat sulkea toimipaikan, vaikka yritykset olisivat toimineet lain mukaisesti ja estäneet tehokkaasti koronan leviämistä. Lakiesityksen piirissä on myös sellaisia toimialoja, joissa ei ole erityistä riskiä merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle, MaRa arvostelee.

Suomen Yrittäjät kehottaa eduskuntaa muuttamaan lakiesitystä siten, että se ottaa huomioon yritysten toteuttamat erityisjärjestelyt ja tilojen erityispiirteet, jotka voivat lieventää tai jopa poistaa tartuntariskit.

– Pitää luottaa siihen, että jokaisen yrityksen intressi on välttää tartunnat, sanoo asiantuntija Karoliina Katila Suomen Yrittäjistä.

Lakiesitys velvoittaisi asiakastilojen haltijat epidemian perustasolla samantyyppisiin hygieniatoimiin, joihin ravintolat on jo aiemmin velvoitettu. Epidemian kiihtymisvaiheessa viranomainen voisi velvoittaa järjestämään toiminnan siten, ettei lähikontakteja synny.

Lakiesitys koskee myös uskonnollisten yhdyskuntien tiloja. Niitä ei kuitenkaan voitaisi määrätä suljettaviksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee tartuntatautilain muutosesityksestä asiantuntijoita tänään. Perustuslakivaliokunta alkaa käsitellä sitä torstaina.

Lakimuutoksen on arvioitu voivan tulla voimaan aikaisintaan helmikuun puolivälissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic