Uutiset

Yrityksille tulee koronatukea miljardi euroa eduskunnan päätöksellä

Kuntien yrityspalvelupuolta yritetään saada mukaan ohjaamaan hakijoita, jotta ely-keskukset eivät ruuhkautuisi yksinyrittäjien hakemuksista.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo siirtää yritystukien jakamisessa vastuuta kunnille. Kuva: -
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo siirtää yritystukien jakamisessa vastuuta kunnille. Kuva: -

Yrityksille koronaviruksen takia maksettavat suorat tuet viisinkertaistuvat, eduskunta päätti torstaina. Ne nousevat lisäbudjetissa esitetystä 200 miljoonasta eurosta miljardiin euroon.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että valiokunta teki lisäbudjettiesitykseen historiallisen suuren muutoksen, jotta yrityksille koronaviruksesta aiheutuvia vaikutuksia voidaan lieventää.

Business Finlandin jaettavaksi tuleva summa nousee 700 miljoonaan euroon ja ely-keskusten 300 miljoonaan euroon. Potista myönnetään yrityksille suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisiin.

Business Finlandin rahoituksen kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden toimivuuteen koronavirustilanne vaikuttaa.

Ely-keskukselta haettava rahoitus on tarkoitettu pk-yrityksille, joille koronavirus on aiheuttanut poikkeuksellisia markkina- ja tuotantohäiriöitä. Sillä turvataan erityisesti yritysten maksuvalmiutta ja yritysrahoituksen saatavuutta.

Vastuuta kunnille

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että ely-keskukset eivät pärjää, jos 150 000 yksinyrittäjää siirretään heidän vastuulle.

– Me emme löydä sinne niin äkkiä hakemusten käsittelijöitä, vaikka rekrytoisimme kuinka. Siksi on alettu sorvata mallia, jossa kuntien yrityspuoli voisi olla ohjaava tekijä. Yksinyrittäjällä ei ole aikaa odottaa pitkää käsittelyä, Lintilä sanoi.

Timo Heinonen (kok.) sanoi kokoomuksen olevan tyytyväinen yritystukien viisinkertaistamiseen ja siihen, että niitä pystyään ohjaamaan partureille, kahviloille ja kuntosaleille ja myös yksinyrittäjille.

– Mutta oletteko pohtineet suoraa vuokratukea ja voisiko alkuvuoden arvonlisäveron palauttaa yrittäjille? Se olisi tehokas nopea keino auttaa yrityksiä yli tämän kriisin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan kuntien kanssa käydään läpi, kuinka tukea pystytään ohjaamaan yksinyrittäjille kaikkiin tarpeellisiin menoihin.

– Se, että pystyisimme palauttamaan jo maksettuja arvonlisäveroja, vaatii isomaa järjestelmäremonttia. Ensi viikolla käymme täällä myös verolainsäädännön keskustelua, kuinka lykätään verojen maksua, Kulmuni sanoi.

Ei tukea osinkoihin

Lisätalousarvio on osa hallituksen viime viikolla päättämää tukipakettia yritysten toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi. Sen kokoluokka oli alun perin 15 miljardia euroa, josta suurin osa lainojen takauksia.

Valtiovarainvaliokunta kiinnitti puheenjohtaja Johannes Koskisen mukaan huomiota myös yritysten vastuullisuuteen. Valiokunta piti tärkeänä valtion tuen ehdollisuutta siten, että julkista tukea saavat yritykset eivät samanaikaisesti jaa osinkoa omistajilleen.

– Business Finlandin ja ely-keskusten kautta myönnettävät tuet ovat siinä mielessä vastikkeellisia, että niiden pohjana ovat henkilöstöön liittyvät menot sekä yritysten kiinteät menot.

– Merkittävä osa tuesta on myös luokiteltavissa innovaatio- ja kehitystueksi, kun sen avulla pystytään avaamaan vaikeissa oloissa yrityksille myös uudenlaisia toimintamalleja, Koskinen sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic