Uutiset

Yritysten näkymät hiipuvat Hämeessä

FORSSAN LEHTI

Hämeen teollisuuden ja rakentamisen suhdannetilanne laski lokakuussa selvästi normaalia heikommaksi, selviää EK:n lokakuussa tekemästä suhdannebarometrista.

–-Loppuvuotta koskevat suhdannenäkymät ovat hiipuneet teollisuudessa ja rakentamisessa, kuten myös palvelualalla alkusyksyn aikana, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.
Heinäkuussa tehdyssä kyselyssä teollisuus- ja rakennusalan yritysten odotukset olivat vielä koko maata paremmat.
–-Saldoluku oli silloin 4, kun nyt lokakuussa luku oli -35. Palveluiden saldoluku on myös laskenut hieman ja on -13 (heinäkuussa -5), Aaltio kertoo.

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat koko maan keskiarvoa matalammissa lukemissa. Vastaajista 46 prosenttia ennakoi suhdanteiden heikkenevän ja 73 prosenttia kertoi kysynnän olevan heikkoa.

Raute Oyj:n toimitusjohtaja Tapani Kiiski pitää Suomen talous- ja kilpailukykytilannetta vielä huonompana kuin yleisesti ajatellaan.
–-Saamme vetoapua Pohjois-Amerikasta, itäisestä Keski-Euroopasta, Baltiasta sekä muutamista Aasian maista. Venäjän epävarmuus, itse asiassa heikkous, on kuitenkin lisääntynyt ja tilanteen ennakointi on muuttunut jokseenkin mahdottomaksi, Kiiski toteaa.
Henkilökunnan määrä on ollut teollisuudessa ja rakentamisessa sekä palvelualalla laskusuunnassa syksyn aikana ja työvoimaa supistetaan edelleen lähikuukausinakin.

Yksityisten palvelualan yritysten suhdanteet ovat Hämeessä hieman koko maan keskiarvoa suotuisammat.

Myyntikehitys on ollut kesän jälkeen tasaista. Toteutunut myynti on ollut viime kuukausina likimain ennallaan ja myynnin arvioidaan pysyvän keskimäärin nykylukemissa myös loppuvuoden ajan.
–-Kaupan alan näkymissä ei ole isompia muutoksia odotettavissa. Etenemme varovaisissa tunnelmissa. Joulukaupan osalta odotuksemme ovat positiivisia, kertoo Kesko Oyj:n Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic