Uutiset

Zelenskyi: Venäjän pommituksia Ukrainassa ei voi selittää sotilaallisin perustein – "Tämä tullaan määrittelemään ukrainalaisten kansanmurhaksi"

Ukrainan presidentin mukaan Donbassin alue Itä-Ukrainassa on täysin Venäjän pommitusten tuhoama.
Zelenskyin mukaan Venäjä on yrittänyt kasvattaa painetta Itä-Ukrainassa Donbassin alueella. Presidentti kuvailee Donbassia täysin Venäjän pommitusten tuhoamaksi. Lehtikuva// AFP / FADEL SENNA

Venäjän pommituksille Ukrainassa ei ole sotilaallisia perusteita, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöhään torstaina Suomen aikaa julkaisemassaan puheessaan.

Presidentin mukaan Sjeverodonetskin pommituksissa kuoli 12 ja haavoittui useita vain yhden päivän aikana.

–  Venäjän armeijan pommitukset ja ilma-iskut muissa kaupungeissa eivät ole pelkästään sotatoimia sodan aikana, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan Venäjä on yrittänyt kasvattaa painetta Itä-Ukrainassa Donbassin alueella. Presidentti kuvailee Donbassia täysin Venäjän pommitusten tuhoamaksi.

–  Sen kutsuminen helvetiksi ei ole liioittelua, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Hän väittää Venäjän pyrkivän tarkoituksellisesti tappamaan mahdollisimman monta ukrainalaista ja kutsuu tilannetta kansanmurhaksi.

–  Tämä tullaan määrittelemään ukrainalaisten kansanmurhaksi, josta valtaajat joutuvat ehdottomasti vastaamaan oikeudessa, Zelenskyi sanoi.

Viiden maan oikeusministereiltä tuki sotarikosoikeudenkäynneille Ukrainassa

Zelenskyi mainitsi puheessaan myös venäläissotilaan oikeudenkäynnin, joka alkoi keskiviikkona. Ensimmäisessä Venäjän sotarikoksia koskevassa oikeudenkäynnissä syytetty sotilas Vadim Shishimarin, 21, myönsi tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen siviilin Venäjän hyökkäyssodan alkupäivinä.

–  Löydämme ja tuomme oikeuden eteen kaikki, jotka antoivat ja toteuttivat rikollisia käskyjä, Zelenskyi sanoi.

Yhdysvaltojen, Britannian, Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin oikeusministerit totesivat yhteisessä lausunnossaan torstaina, että he kannattavat Ukrainan toteuttamia tutkimuksia ja oikeuskäsittelyjä Venäjän tekemistä sotarikoksista Ukrainassa.

–  Odotamme yhteistyötä Ukrainan valtakunnansyyttäjän ja hänen toimistonsa kanssa, jotta voimme varmistaa jokaisen syyllisen päätyvän oikeuden eteen, lausunnossa kerrottiin.

Asiasanat

Fingerpori

comic