Uutiset

Zimbabwelaista tutkijaa pelottaa synnyinmaan tilanne – "Useimmat haluavat, että Mugabe eroaa"

Turussa asuva Faith Mkwesha on ollut tolaltaan jo päiviä. Zimbabwesta kotoisin olevaa tutkijaa jännittää, miten synnyinmaan asiat järjestyvät uudessa tilanteessa.

Zimbabwen armeija pani pitkäaikaisen presidentin Robert Mugaben, 93, kotiarestiin sen jälkeen, kun Mugabe oli erottanut varapresidentti Emmerson Mnangagwan. Mugaben vaimo Grace Mugabe halusi miehensä seuraajaksi.

Mugabe ei suostu eroamaan. Etelä-Afrikka on lähettänyt Zimbabwen pääkaupunkiin Harareen delegaation ratkomaan kriisiä, ja Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö pitää hätäkokouksen Botswanassa.

-Olen paniikissa ja stressaan, mitä tapahtuu, Mkwesha sanoo.

Mkwesha sanoo olevansa yhteyksissä Zimbabwessa yhä asuvaan aikuiseen tyttäreensä ja muihin sukulaisiin.

-Ihmiset ovat huolissaan siitä, miten kaikki lopulta päättyy. He pelkäävät, alkaako sota.

Mkweshan mukaan useimmat zimbabwelaiset haluavat, että Mugabe eroaa.

-Heidän mielestään armeijan väliintulo on hyvä asia, mutta he haluavat armeijan antavan vallan siviileille, Mkwesha sanoo.

-Mugabe teki hyviäkin asioita, etenkin ensimmäisen kymmenen vuoden aikana. Hän esimerkiksi jatkoi satsausta koulutukseen Britannian siirtomaavallan jälkeen. Mutta hyvällä kehityksellä ei ole mitään arvoa enää.

Mkweshan mukaan parasta olisi, jos maahan saataisiin väliaikainen hallitus, joka pitäisi järjestystä seuraaviin vaaleihin asti. Kriisin keskipiste varapresidentti Emmerson Mnangagwa ei ole hänen mielestään sopiva seuraaja Mugabelle.

-Hän on ollut liian kauan Mugaben kanssa, Mkwesha sanoo.

Mnangagwa on tunnettu Zimbabwessa julmana miehenä, joka on johtanut muun muassa opposition tappamista ja syyllistynyt verilöylyyn 1980-luvulla.

Koulutetut lähtevät

Faith Mkwesha lähti Zimbabwesta vuonna 2008 sen jälkeen, kun maassa oli ollut jälleen yhdet vilpilliset vaalit. Mugabe vastasi kritiikkiin väkivallalla, ja ihmisiä tapettiin.

-Monet koulutetut ihmiset ovat lähteneet Zimbabwesta. Ulkomailla asuu noin neljä miljoonaa zimbabwelaista, Mkwesha kertoo.

Mkwesha pääsi Etelä-Afrikkaan tekemään väitöskirjaa. Suomessa hän on asunut kolme vuotta ja työskentelee nyt Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitoksessa.

-Zimbabwen talous on todella kurjassa hoidossa ja työttömyys hyvin korkeaa. Kaikki yrittävät myydä jotain saadakseen elantoa, myös yliopistoprofessorit.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti