Uutiset

Zimbabwen lento-onnettomuuden syy vielä epäselvä – Onnettomuudessa menehtyi neljä suomalaista

Lentokoneen tyypiksi vahvistui Cessna 206, jota kuvataan "luotettavaksi työjuhdaksi."
Lento-onnettomuudessa tuhoutunut pienlentokone vahvistui Cessna 206 -mallin koneeksi.

Zimbabwessa tapahtuneen lento-onnettomuuden virallista syytä ei ole vielä selvitetty. Perjantaiaamuna sattuneessa lento-onnettomuudessa kuoli neljä suomalaista yritysjohtajaa sekä konetta kuljettanut henkilö.

Lauantaina vahvistui tieto, jonka mukaan onnettomuuskone oli tyypiltään Cessna 206.

Ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntija Juha Silvennoinen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että konetyyppi on luotettava työjuhta, joka on ollut käytössä pitkään ja josta lastentaudit ovat jo karsiutuneet.

Onnettomuuden syitä voi hänen mielestään olla useita.

– Mieleen tulee useita mahdollisuuksia. Tekninen vika, näyttämisen halu, sää, törmäys, hän listaa lehden haastattelussa.

Aviation safety -sivuston perusteella Cessna 2006 ei ole kovin onnettomuusaltis, sillä konetyypistä raportoidaan harvemmin kuin muista Cessnoista.

Zimbabwen poliisi ei epäile onnettomuudessa rikosta.

Ulkoministeriö vahvisti tiedon suomalaisuhreista lauantaina alkuillasta.

Uhrit merkittävissä asemissa

Onnettomuudessa kuolleista kaksi työskenteli yritysmaailmassa merkittävässä asemassa.

UPM Kymmene Oy kertoi lauantai-iltana julkaistussa tiedotteessa, että UPM Biorefining -liiketoiminnan johtajan Heikki Vappulan uskotaan menehtyneen lento-onnettomuudessa. Tiedotteen mukaan viranomaiset ovat vahvistaneet 51-vuotiaan Vappulan nimen olleen onnettomuuskoneen matkustajalistalla.

Toinen onnettomuudessa kuolleista henkilöstä oli Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää. Yhtiö kertoi asiasta myös omalla tiedotteellaan perjantaina.

Lassila & Tikanojan väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Tuomas Mäkipeska.

Ojanpää oli nimitetty elokuussa 2018 Suomisen toimitusjohtajaksi. Suomisen julkaiseman tiedotteen mukaan Ojanpään tarkoitus aloittaa työnsä Suomisella 1. joulukuuta 2018.

– Odotimme kovasti Pekan aloittamista yhtiön johdossa, mutta nyt se jää tapahtumatta. Syvin osanottomme Pekan perheen ja läheisten suruun, sanoo Suomisen hallituksen puheenjohtaja Jan Johansson.

Suomisen väliaikaisena toimitusjohtajana toimii talousjohtaja Tapio Engström.

Onnettomuuden kahdesta muusta uhrista toinen oli suuren suomalaisen asianajotoimiston osakas ja varatuomari. Toinen oli työskennellyt Ilta-Sanomien tietojen mukaan menestyneen it-firman toimitusjohtajana.

Uusimmat

Fingerpori

comic